Home  |  Βουλή   |  “Να θεσμοθετηθεί επίσημα το Γραφείο Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων”

“Να θεσμοθετηθεί επίσημα το Γραφείο Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων”

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Στα πλαίσια της εξέτασης της λειτουργίας του θεσμού του Γραφείου Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν θέματα ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, ισοτιμίας στην κυπριακή κοινωνία και ασφαλώς όλων αυτών των απαράδεκτων φαινομένων που καταγράφονται κατά κανόνα σε βάρος των γυναικών. Είτε αφορούν εργασιακά θέματα, όπως ίση αμοιβή, δυνατότητα ανέλιξης, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, είτε αφορούν τις οικογενειακά θέματα, όπως βία στην οικογένεια, αλλά και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν αυτά τα έμφυτα στερεότυπα δεν οδηγηθούν σε εξάλειψη τότε θα συνεχίσουμε να αποτυγχάνουμε στην αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Έχουμε σημειώσει με ικανοποίηση τη δράση του θεσμού, ασκώντας παράλληλα και κριτική με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις. Θεωρούμε ότι, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων για τα θέματα της ισότητας δεν προσφέρει, αλλά αντιθέτως αφαιρεί από τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει η δράση για την εξάλειψη της ανισότητας. Θεωρούμε ότι έχει φτάσει η ώρα για επίσημη θεσμοθέτηση του θεσμού με νομοθετικό περιεχόμενο, αυτόνομο προϋπολογισμό και συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δράσεις.

Καταληκτικά, χρειάζεται να ξαναδούμε τον τρόπο λειτουργίας και να υπάρξει ενοποίηση δράσεων για να υπάρξει αντιμετώπιση του αρνητικού φαινομένου της άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και για να πλησιάσουμε περισσότερο το στόχο της πραγματικής ισοτιμίας. Είναι ένας δύσκολος στόχος, πλην όμως οφείλουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη μα συνέπεια και σταθερότητα.

21/02/2018

PREV

«Το ΑΚΕΛ επαναφέρει στη Βουλή το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών»

NEXT

Η δημόσια υγεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης