Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Να εξηγήσουν στους πολίτες κατά πόσο ευσταθούν τα περί συναλλαγής

Να εξηγήσουν στους πολίτες κατά πόσο ευσταθούν τα περί συναλλαγής


Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Παραίτηση Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας

KTΟι συνθήκες παραίτησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας επιτείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που από καιρό ως ΑΚΕΛ είχαμε εκφράσει, ενώ δημιουργούν σειρά νέων ερωτημάτων.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο Διοικητής δέχτηκε μια πρωτοφανή πολεμική, εκβιασμούς και απειλές από πλευράς κυβέρνησης Αναστασιάδη που είχαν ως στόχο τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Σε βαθμό μάλιστα που προκλήθηκε και η δημόσια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν με στόχο την προστασία της ανεξαρτησίας του θεσμού.

Εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση και ο κ. Αναστασιάδης πέτυχαν τον στόχο τους, καταγράφοντας μια νίκη. Την ήττα όμως δεν την υπέστηκε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ούτως ή αλλιώς συμφωνούσε στις βασικές πολιτικές και ενέργειες της κυβέρνησης. Την ήττα την έχουν υποστεί οι θεσμοί, η δημοκρατία και η ίδια η κυπριακή κοινωνία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κάθε πολίτης διερωτάται φυσιολογικά για το εξής:

Αν ένας ανεξάρτητος θεσμός που προστατεύεται από το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης, σε ποιο βαθμό μπορούν να προστατευτούν οι απλοί πολίτες ή άλλοι  περισσότερο ευάλωτοι θεσμοί, από τον πρωτοφανή αυταρχισμό της κυβέρνησης Αναστασιάδη;

Περαιτέρω, τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Νομική Υπηρεσία και κυρίως η κυβέρνηση καλούνται να εξηγήσουν στους πολίτες κατά πόσο ευσταθούν τα περί συναλλαγής και παρασκηνίου που προηγήθηκε της παραίτησης του κ. Δημητριάδη.

Καλούνται να εξηγήσουν πως αίφνης, κατά παράξενη σύμπτωση την ίδια ημέρα της παραίτησης του Διοικητή, η Νομική Υπηρεσία να εκδώσει πόρισμα ότι δεν στοιχειοθετείται υπόθεση κατά του κ. Δημητριάδη. Οι κυβερνώντες καλούνται να εξηγήσουν κατά πόσο η εθελοντική κατά τα άλλα παραίτηση, συνοδεύτηκε από σημαντικές αποζημιώσεις. Αλλά και ο κ. Δημητριάδης καλείται να απαντήσει τι ακριβώς συνέβηκε και αναθεώρησε τη δημόσια εκφρασθείσα θέση του ότι δεν θα έδινε παραίτηση, παρά τις αφόρητες πιέσεις που δεχόταν.

Πρόσθετα οι κυβερνώντες καλούνται για μια ακόμη φορά να απαντήσουν ως προς τα πραγματικά κίνητρα τους σ’ ότι αφορά την προσπάθεια πλήρους ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας.

Συνδέεται ή όχι με πιθανή απόπειρα συγκάλυψης όλων όσων συμμετείχαν στην τραπεζική ληστεία σε βάρος του λαού μας και όσων στη βάση προνομιακής πληροφόρησης που έτυχαν, έβγαλαν τα λεφτά τους έξω από την Κύπρο πριν το κούρεμα καταθέσεων;

Συνδέεται ή όχι η προσπάθεια ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας με την εξελισσόμενη απόπειρα να φορτωθούν τα βάρη της τραπεζικής ληστείας στους απλούς πολίτες για να επωφεληθούν εκείνοι που προκάλεσαν τις μαύρες τρύπες στο τραπεζικό σύστημα;

11/03/2014

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο φιλολογικό μνημόσυνο του Γιώργου Χριστοδουλίδη

NEXT

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των κομμάτων