Home  |  Βουλή   |  Να δοθούν πλήρη στοιχεία για τα περιουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας

Να δοθούν πλήρη στοιχεία για τα περιουσιακά της Λαϊκής Τράπεζας

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Στην περίπτωση του τραπεζικού σκανδάλου ισχύει, δυστυχώς, το ρητό
«ενός κακού μύρια έπονται». Ένα από αυτά τα κακά είναι και η ιστορία με την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής. Όλες αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων που είτε ως καταθέτες, είτε με άλλες ιδιότητες ένεκα του τρόπου που εφαρμόστηκε αυτός ο δρακόντειος νόμος της εξυγίανσης, έχουν χάσει πάρα πολλά εκατομμύρια, τα οποία υπό άλλες συνθήκες, αντί να κατέληγαν εκεί που καταλήγουν, θα έπρεπε να παραμείνουν στους ιδιοκτήτες τους.

Και βεβαίως, εδώ και πέντε χρόνια, ως Επιτροπή Θεσμών, προσπαθούμε να κατορθώσουμε να χυθεί φως, όχι άπλετο, αλλά φως σε αυτήν την ιστορία. Δυστυχώς, όμως, όποτε προσπαθήσαμε να αγγίξουμε τον πυρήνα των ζητημάτων αντιμετωπίζουμε ένα πέπλο αδιαφάνειας και άρνησης για πραγματική λογοδοσία. Αρκεί να υπενθυμίσω, το τι έγινε τότε με το φιάσκο και το χειρισμό που έτυχε η πρώην διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, η κ. Άντρη Αντωνιάδου, η οποία όταν διανοήθηκε να ενημερώσει καθηκόντως τη Βουλή, έτυχε ακόμη και εκβιασμού για να μην αποκαλύψει στοιχεία στο Κοινοβούλιο.

Επομένως, επειδή είμαστε υποψιασμένοι, ότι ενδέχεται να υπάρχει και σε αυτό το ζήτημα ένα «πλιάτσικο» εις βάρος πολιτών, έχουμε ζητήσει σήμερα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ και είναι ομόφωνη η θέση της Επιτροπής Θεσμών, πλήρη στοιχεία για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που πωλήθηκαν και αποξενώθηκαν, για την αξία πώλησης, για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία πώλησης, αγοραστές, πωλητές, δικηγόρους, ειδικούς συμβούλους, για να γνωρίζει ακριβώς η Βουλή και επομένως μέσα από διαδικασίες διαφάνειας και η κοινωνία, τι ακριβώς γίνεται με τη διαδικασία εξυγίανσης. Και όλα αυτά στο φόντο του τι έγινε την περασμένη εβδομάδα, όπου με δική μας πρωτοβουλία και ευτυχώς της πλειοψηφίας εν τέλει του Κοινοβουλίου αποτρέψαμε την ψήφιση μιας τροποποίησης του νόμου της εξυγίανσης, η οποία αν περνούσε θα έδινε το δικαίωμα στις αρχές να διακόπτουν διαδικασίες ενώπιον δικαστηρίου. Διαδικασίες τις οποίες ξεκίνησαν χιλιάδες επηρεαζόμενων του τραπεζικού σκανδάλου και ευτυχώς ένεκα της καταψήφισης, διατηρούν αν μη τι άλλο, το δικαίωμα να βρουν το δίκαιο τους, αν το βρουν, στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουμε πει, επίσης, πως μόλις κατατεθεί η αίτηση για εκκαθάριση της πρώην Λαϊκής, η Επιτροπή θεσμών θα προχωρήσει στη σύνταξη πλήρους έκθεσης με το ενδεχόμενο αυτή η έκθεση να οδηγηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής, για να γνωρίζουν και οι πολίτες ακριβώς ποιες είναι οι πτυχές του τραπεζικού σκανδάλου το οποίο ταλανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και οικονομία τα τελευταία επτά χρόνια.

18/11/2020

PREV

Κωλυσιεργία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην εναρμόνιση για θέματα διαφθοράς

NEXT

Ανήμπορη και χωρίς πλάνο η Κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας