Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Με οικολογική καταστροφή κινδυνεύει ο Ακάμας

Με οικολογική καταστροφή κινδυνεύει ο Ακάμας

Ερώτηση Τάκη Χατζηγεωργίου στην ΕΕ

Akamas photo 5Η χερσόνησος του Ακάμα, όπως περιγράφεται στο διαχειριστικό σχέδιο προστασίας της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καλύπτει περίπου 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στο βορειο-δυτικό άκρο της Κύπρου. Ήδη ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, πρόκειται για μια μοναδική περιοχή αφού όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου παρουσιάζονται εδώ. Για αυτό τον λόγο διαθέτει μια μοναδική ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων καθιστώντας την ουσιαστικά σαν μια από τις ελάχιστες άγριες περιοχές που απομένουν στην Κύπρο.

Εντούτοις η χερσόνησος του Ακάμα αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ρύπανσης που υφίσταται από διερχόμενα πλοία που δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ορθολογιστική διαχείριση των σκουπιδιών τους. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της παραλίας του μικρού νησιού Γερόνησος  – «Ιερά Νήσος» που εκτείνεται της χερσονήσου (το μικρό νησάκι αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Κύπρου με σχεδόν 5.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας αφού υπήρξε σημαντικός λατρευτικός χώρος κατά τα Ελληνιστικά Χρόνια όταν οι πιστοί διέσχιζαν τα νερά για να επισκεφθούν το Ιερό του Απόλλωνα). Συγκεκριμένα η παραλία έχει καταστεί ένας κανονικός σκουπιδότοπος από τα σκουπίδια που απορρίπτουν καθημερινά τουρκικά πλοία που διέρχονται της περιοχής.

Πέραν της ευρύτερης ζημιάς στην αρχαιολογική υποδομή της περιοχής, η οικολογική ζημία στο περιβάλλον είναι ύψιστης σημασίας. Πρόκειται για το περιβάλλον μας, για την ζωή μας.

Έχω καταγγείλει σήμερα με ερώτηση που κατέθεσα στην Ευρωπαική Επιτροπή το τεράστιο αυτό πρόβλημα ρύπανσης και οικολογικής καταστροφής που αντιμετωπίζει ο Ακάμας από τα πλοία που διέρχονται της περιοχής. Ζήτησα επίσης ενημέρωση από την  Επιτροπή αν είναι ενήμερη του προβλήματος και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

PREV

Eπικοινωνιακή προσπάθεια αποπροσανατολισμού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

NEXT

A.Κυπριανού: " Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι αντιπαραγωγικά και πλήττουν την ανάγκη να υπάρχει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση "