Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  A.Κυπριανού: " Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι αντιπαραγωγικά και πλήττουν την ανάγκη να υπάρχει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση "

A.Κυπριανού: " Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι αντιπαραγωγικά και πλήττουν την ανάγκη να υπάρχει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση "

Δηλώσεις Άντρου Κυπριανού, Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών

 

«Η σημερινή σύσκεψη θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη εάν δεν ήταν ετεροχρονισμένη. Η κυβέρνηση όμως διαπραγματεύτηκε με την τρόικα, συμφώνησε, και μόνο την τελευταία στιγμή ένιωσε την ανάγκη να ακούσει και τις απόψεις των κομμάτων, γύρω από ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο θα καθορίσει τη ζωή των Κύπριων για τις επόμενες δεκαετίες. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί εντελώς διαφορετική διαδικασία. Θα έπρεπε να συζητήσουμε πρώτα μεταξύ μας (η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα) και μετά να αναληφθούν οι όποιες δεσμεύσεις έναντι της τρόικα.

 

Θέλω να υπενθυμίσω το εξής: Το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση για την προστασία της κύριας κατοικίας τον Δεκέμβριο του 2012, όταν στην Προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης. Γι’ αυτό δεν δέχομαι ότι η πρόταση την οποίαν έχουμε καταθέσει γίνεται για αντιπολιτευτικούς λόγους. Έγινε τον Δεκέμβριο του 2012 επειδή νιώσαμε την ανάγκη, μετά από τις πιέσεις οι οποίες είχαν ασκηθεί από την τρόικα, να βρεθεί ένας τρόπος προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

 

Σήμερα στη σύσκεψη συζητούσαμε κάτω από «εκβιαστικά διλήμματα» τα οποία τίθενται από διάφορες πλευρές. Και πάντοτε όταν αποφασίζεις κάτω από την πίεση, τάχα  εκβιαστικών διλημμάτων, δεν παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις.

 

Σε ότι αφορά την ουσία. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ως ΑΚΕΛ τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ του εκσυχρονισμού της νομοθεσίας. Θέλω να ξεκαθαρίσω με όλη τη δύναμη της φωνής μου ότι θέλουμε να προστατεύσουμε εκείνους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις αποφάσεις τις οποίες έχει λάβει το Eurogroup και η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να προστατεύσουμε εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, απλά και μόνο επειδή θέλουν να φυγαδεύσουν λεφτά στο εξωτερικό ή να φυγαδεύσουν λεφτά αλλού, ή γιατί αναμένουν ότι κάποιος θα τους πει σε κάποιο στάδιο ότι δεν χρειάζεται να ικανοποιήσουν αυτά τα δάνεια. Δεν είναι αυτή η δική μας η προσέγγιση.

 

Και έχουμε πεί ξεκάθαρα στην κυβέρνηση ότι εμείς χωρίζουμε τα άτομα σε 3 μεγάλες κατηγορίες: Σε εκείνους οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είτε με λεφτά τα οποία έχουν φυγαδευτει στο εξωτερικό είτε με λεφτά τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο, και αυτοί θα πρέπει να πιεστούν ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, Δεύτερη κατηγορία, εκείνοι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να αποπληρώνουν τα δάνεια τους, αλλά οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί έχουν περιορίσει αυτή τη δυνατότητα, και χρειάζεται να γίνει αναδιάρθρωση των δανείων ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθεί η απαραίτητη επιρροή στις τράπεζες να προχωρήσουν με τα ταχύτατους ρυθμούς και αντικειμενικά στην αναδιάρθρωση των δανείων, και τρίτη κατηγορία, εκείνοι στους οποίους οι αποφάσεις του Eurogroup και της κυβέρνησης δεν τους αφήνουν περιθώρια αποπληρωμής των δανείων (δηλαδή είτε είναι και οι δύο άνεργοι στην οικογένεια, είτε είναι ο ένας άνεργος, είτε έχουν προκληθεί άλλα προβλήματα κτλ) θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να βοηθηθούν, ώστε να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να αποπληρώσουν σε μεταγενέστερο στάδιο τα δάνεια τους.

 

Αυτή είναι η δικής μας φιλοσοφία, η οποία διαφέρει απ‘ αυτό το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας, και γι’αυτό επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις πάνω στο νομοσχέδιο.

 

Σε ότι αφορά τις νέες προτάσεις τις οποίες έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση, έχουν δοθεί κάποιες γενικές αρχές οι οποίες μας λένε τι διέπει αυτές τις νομοθεσίες, εμείς θα αναμένουμε το υπουργικό να οριστικοποιήσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, να μας δοθούν (γιατί δεν τα έχουμε δει) και θα τοποθετηθούμε κατά πόσο είναι επαρκή ή όχι, κατά πόσο απαιτούνται τροποποιήσεις ή όχι, όταν θα τα έχουμε μελετήσει.

 

Να καταλήξω λέγοντας ότι εκείνο που θα καθοδηγήσει τις δικές μας αποφάσεις, είναι το συμφέρον του κόσμου και της κυπριακής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες. Τα εκβιαστικά διλήμματα είναι αντιπαραγωγικά και πλήττουν την ανάγκη να υπάρχει ευρύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε από την μια πλευρά και η τρόικα από την άλλη, δεν είναι η τρόικα και κάποιοι από εμάς από την μια και εμείς από την άλλη. Τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να ήταν κατά τη δική μας άποψη.»

 

Ερ: Να υποθέσουμε ότι το υπουργικό το απόγευμα θα εξετάσει προτάσεις των κομμάτων για να εμβολιάσουν τα νομοσχέδια.

 

Απ: Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της σύσκεψης, δηλαδή να έρθουμε με εισηγήσεις για τροποποιήσεις. Παρόλα αυτά λέχθηκαν κάποιες απόψεις τόσο από εμένα όσο και από άλλους και είναι γεγονός ότι κάποιες από αυτές έχουν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Βέβαια πρέπει να δούμε πως θα τοποθετηθεί το υπουργικό το απόγευμα. Επαναλαμβάνω όμως ότι υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα τα οποία δεν έχουμε καν συζητήσει στη σύσκεψη. Δεν ήταν σκοπός της σύσκεψης να συζητήσουμε την κάθε λεπτομέρεια των νομοσχεδίων ή/και κυρίως του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις

 

Ερ: Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει αυτά τα οποία ειπώθηκαν από εσάς σε στυλ προτάσεων, για το ΑΚΕΛ αυτό είναι ένα θετικό;

 

Απ: Επαναλαμβάνω ότι δεν τοποθετηθήκαμε εξαντλητικά σήμερα. Το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση μαζί με την ΕΔΕΚ, και θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτή η πρόταση ετοιμάστηκε από τον Δεκέμβριο του 2012, επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια, ξεκίνησε να συζητείται στην επιτροπή νομικών τον Οκτώβριο του 2013, δεν ένιωσε την ανάγκη σε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση να έρθει να συμβάλει στη διαμόρφωση του πλαισίου με δικές της σκέψεις και προτάσεις, και όταν τον Απρίλιο καταλήξαμε και έπρεπε να πάει η πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής παρενέβη και χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ σταμάτησε τη συζήτηση αυτή της πρότασης.

Ένα άλλο θέμα που μας ενδιαφέρει και το έχουμε θέσει κατά κόρον το σύνολο των κομμάτων, είναι ότι όλα αυτά τα ζητήματα και ο νόμος για την αφερεγγυότητας θα έπρεπε να είχαν συζητηθεί όλα μαζί για να έχουμε υπόψη μας το συνολικό πλαίσιο που θα παρέχει δίχτυ προστασίας για τον κόσμο             

PREV

Με οικολογική καταστροφή κινδυνεύει ο Ακάμας

NEXT

Καλούμε τον κυπριακό λαό στην κινητοποίηση της πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί»