Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το ΑΚΕΛ αλληλέγγυο με το λαό της Βενεζουέλας

Το ΑΚΕΛ αλληλέγγυο με το λαό της Βενεζουέλας

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ  για την επέτειο θανάτου του Ούγκο ΤσάβεζVenezuela-leader-Hugo-Ch--001[1]

Με την ευκαιρία της επετείου ενός χρόνου από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το ΑΚΕΛ εκφράζει για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη του με το λαό της Βενεζουέλας και τη στήριξη του στην προοδευτική πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει.

Το όνομα του Ούγκο Τσάβεζ καθιερώθηκε ως συνώνυμο της Μπολιβαριανής Επανάστασης, μιας προοδευτικής διαδικασίας που εξελίσσεται τα τελευταία 15 χρόνια στη Βενεζουέλα. Αυτή αποτελεί δημοκρατική, ριζοσπαστική και προοδευτική πορεία που στηρίχθηκε ένθερμα, διαχρονικά, από την πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας.

Ο Τσάβεζ χάραξε μια σημαντική πορεία για τη χώρα του, για τη Λατινική Αμερική αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες που επέλεξε να θέσει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα του λαού του και ιδιαίτερα των λαϊκών και καταπιεζομένων στρωμάτων, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά και αποτελεσματικά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς τους, των οποίων θίγονταν τα ταξικά ή γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επέλεξε επίσης, να πολεμήσει τις καπιταλιστικές σχέσεις που διέπουν τα πλείστα σύγχρονα κράτη και να αμφισβητήσει την παντοδυναμία των πολυεθνικών εταιρειών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που ήθελαν να χρησιμοποιούν τη χώρα του ως αποικία ή έρμαιο των συμφερόντων τους. Προτίμησε να προωθήσει τη συνεργασία και την εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών της Λατιμικής Αμερικής, οι πλείστες των οποίων ήταν ή συνεχίζουν να αποτελούν στόχο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Αυτή η ριζοσπαστική πορεία, βέβαια, πέρασε μέσα από σκληρά εμπόδια για να επιβιώσει μέχρι σήμερα. Πραξικοπήματα, υπόσκαψη, σαμποτάζ, αμφισβήτηση διαφανών εκλογικών αποτελεσμάτων, χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης και ένοπλη σύγκρουση είναι μερικές από τις μεθόδους που η ντόπια αστική τάξη με την ενίσχυση των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν προσπαθώντας ακόμη και σήμερα να ανατρέψουν την προοδευτική πορεία της χώρας. Τα εν εξελίξει γεγονότα στη Βενεζουέλα δεν είναι άσχετα με αυτή την πραγματικότητα, αφού ακροδεξιές δυνάμεις που στηρίζονται από ντόπια αστικά και φιλοαμερικανικά συμφέροντα προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας στη χώρα υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του Ούγκο Τσάβεζ, δηλώνει ότι θα στηρίζει λαούς που αγωνίζονται προσπαθώντας να χαράξουν μια προοδευτική εξέλιξη των κοινωνιών τους και της ανθρωπότητας. Η ιστορία του Ούγκο Τσάβεζ και των συνεχιστών της θα μας εμπνέει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

PREV

Απόδειξη του φαύλου κύκλου στο μνημόνιο το ύψος των επιτοκίων

NEXT

Το ΑΚΕΛ αλληλέγγυο στο Μουράτ Κανατλί κατά την αποφυλάκισή του