Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Απόδειξη του φαύλου κύκλου στο μνημόνιο το ύψος των επιτοκίων

Απόδειξη του φαύλου κύκλου στο μνημόνιο το ύψος των επιτοκίων

Δήλωση Μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Χάρη Πολυκάρπου για  το ύψος των επιτοκίων στην Κύπροpic-0-big[1]

Το γεγονός ότι η Κύπρος διατηρεί τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη είναι μια ακόμα απόδειξη του φαύλου κύκλου στο οποίο έχει περιέλθει η Κυπριακή οικονομία εντός του μνημονίου.

Παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ότι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων θα επιφέρει αντίστοιχη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, αυτό που βλέπουμε κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει τις τότε εκτιμήσεις της.

Αυτό που σήμερα επιδιώκει ο τραπεζικός τομέας είναι να περιορίσει τις ζημιές του με αποτέλεσμα η διαφορά δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων να έχει αυξηθεί, μιας και τα καταθετικά επιτόκια έχουν περιοριστεί πολύ περισσότερο από ότι τα δανειστικά. Την ίδια ώρα είναι με προβληματισμό που βλέπουμε τις Κυπριακές τράπεζες να διατηρούν στεγαστικά επιτόκια σχεδόν 2% μεγαλύτερα ακόμα και από χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τη Κύπρο, όπως η Ισπανία.

Αυτή η πολιτική έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία μιας και η διατήρηση των υψηλότερων δανειστικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη έχει καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αξιοπρεπή δανεισμό.

Είναι απορίας άξιο πως αυτό το ύψος επιτοκίων συνάδει με την επανεκκίνηση της οικονομίας που επανειλημμένα ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση;

 

06/03/2014

PREV

Πλήρης διάσταση κυβέρνησης Αναστασιάδη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

NEXT

Το ΑΚΕΛ αλληλέγγυο με το λαό της Βενεζουέλας