Home  |  Ενημέρωση   |  Κοινωνική μάστιγα η ανεργία

Κοινωνική μάστιγα η ανεργία

Δήλωση του αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου  για την ανεργία.
Η τραγικότερη πτυχή της οικονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας η οποία προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την Τρόϊκα,είναι η ανεργία.
Δυστυχώς η ανεργία στον τόπο μας αποτελεί πλέον κοινωνική μάστιγα. Είναι σίγουρα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και του φαύλου κύκλου λιτότητας, ύφεσης που επιβλήθηκε από το Μνημόνιο αφήνοντας στο πέρασμα του στρατιές ανέργων.
Όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat η ανεργία τον Δεκέμβριο έφτασε τις 78,000 άτομα ή το 17,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού έναντι 17,3%  τον Νοέμβριο. Ακόμα πιο καταθλιπτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών η οποία ξεπέρασε το 40% φτάνοντας στο 40,8%.
Θλιβερή ευρωπαϊκή  «πρωτιά» της Κύπρου η καταγεγραμμένη μεγαλύτερη αύξηση της  ανεργίας  μέσα σ’ ένα χρόνο όπου από το 13,9% έφτασε το 17,5%.
Ως ΑΚΕΛ με λύπη μας παρατηρούμε ότι η συνεχιζόμενη κατρακύλα της οικονομίας όχι μόνο δεν προδιαγράφει την ανακοπή του καλπασμού της ανεργίας  και της επίθεσης κατά των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά περαιτέρω σημαντική επιδείνωση .
Τα τραγικά δεδομένα αλλά και οι προβλέψεις για την απασχόληση καταδεικνύουν ότι τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα έστω και αν ορισμένα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση δεν έφεραν δυστυχώς τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα προς δύο κατευθύνσεις. Η μια αφορά στην ίδια την ανάπτυξη η οποία από μόνη της δημιουργεί θέσεις εργασίας. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για αναπτυξιακά έργα, η εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων για στήριξη των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα για αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και η επεξεργασία και εισαγωγή κινήτρων για την ανάπτυξη. Η άλλη κατεύθυνση είναι η λήψη μέτρων για απάμβλυνση της κατάστασης. Μέτρων στοχευμένων και αποτελεσματικών και σίγουρα μακριά από καταστροφικές ενέργειες όπως αυτή της ελευθεροποίησης των ωραρίων η οποία μέχρι στιγμής οδήγησε στο κλείσιμο 110 φούρνους και 157 περίπτερα.

PREV

Στην κρίση των πολιτών ο Υπουργός Παιδείας

NEXT

Διαφύλαξη των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί