Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Κάποιοι μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας εξακολουθούν να θησαυρίζουν

Κάποιοι μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας εξακολουθούν να θησαυρίζουν

Δήλωση Κώστα Κώστα, Βουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

αναφορικά με τη σύσκεψη στο Υπ Ενέργειας για τις τιμές των καυσίμων

Στη σημερινή σύσκεψη με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των οργανώσεων των καταναλωτών, κατά την οποία ο Υπουργός Ενέργειας μας παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης λιανικών τιμών καύσιμων, είχαμε την ευκαιρία για μια ακόμα φορά, να συζητήσουμε το πρόβλημα με τις ψηλές τιμές των καυσίμων στην Κύπρο.

Ως ΑΚΕΛ τονίσαμε στον Υπουργό Ενεργείας, για μια ακόμα φορά ότι είναι ξεκάθαρο ότι δυστυχώς, κάποιοι μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας εξακολουθούν να θησαυρίζουν, αισχροκερδώντας στην πλάτη των πολιτών, των οποίων η υπομονή έχει εξαντληθεί.

Τονίσαμε επίσης ότι όλα τα μετρά που είχαν αποφασίσει στην περασμένη σύσκεψη στις 6 Μαρτίου 2015 και έχουν εφαρμοσθεί, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσιάστηκα ήμερα αλλά και το εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης των τιμών,  έγκαιρος έλεγχος των τιμολογίων χονδρικής αγοράς και η νέα ιστοσελίδα με τις ημερήσιες λιανικές τιμές πώλησης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν μπορούν να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Επαναλάβαμε ότι, το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή όλων των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή και κυρίως αυτών που διορθώνουν τη μεθοδολογία αναφορικά με τον έλεγχο των τιμών των καυσίμων, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους των αρμόδιων οργάνων του, όπως του Τμήματος Τελωνείων και της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου και κυρίως να προωθήσει τη βελτίωση του ανταγωνισμού, ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος. Έγινε σήμερα ενημέρωση για τις μελέτες που ετοιμάζονται για τη μεθοδολογία ελέγχου των τιμών αλλά και για τις συνθήκες ανταγωνισμού στη χονδρική αγορά. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο απαιτούνται λεπτοί και σωστοί χειρισμοί, αλλά θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

Ως ΑΚΕΛ συμμετέχουμε, από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αυτό το διάλογο με το Υπουργείο, μέσω της Επ. Εμπορίου της Βουλής  αλλά και σε συσκέψεις, όπως η σημερινή και έχουμε καταθέσει πολλές φορές τις απόψεις, τις εισηγήσεις  και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δηλώνουμε για μια ακόμα φορά ότι είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Ζητήσαμε από τον Υπουργό ξανά σήμερα, να φέρει στη Βουλή το συντομότερο, όλες εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία.

Αυτό που απαιτούμε από την Κυβέρνηση, είναι  να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά στη λήψη εκείνων των μέτρων που θα προστατεύουν τους πολίτες, κάτι το οποίο είναι αποκλειστική της ευθύνη.

Τέλος και με την ευκαιρία αυτή, για μια ακόμα φορά, καλούμε δημόσια την Επιτροπή  Προστασίας Ανταγωνισμού να ολοκληρώσει, το συντομότερο, την αυτεπάγγελτη έρευνα της, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της.

03/09/2015

PREV

Το ΑΚΕΛ πρωτοστατήσει για την προστασία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων αγοραστών

NEXT

Βασικός στόχος πρέπει να είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη