Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Βασικός στόχος πρέπει να είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη

Βασικός στόχος πρέπει να είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη

Ανακοίνωση για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, υπό την προυπόθεση ότι αυτή θα οδηγεί σε αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, με μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο.

Βασικός στόχος πρέπει να είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του πολίτη, η χρηστή διαχείριση των πόρων, η προμήθεια ασφαλών, αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων στους ασθενείς των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και του ελέγχου της αγοράς του ιδιωτικού τομέα και της βιομηχανίας.
Θεωρούμε επίσης χρήσιμο να τονίσουμε ότι οι όποιες αλλαγές, θα πρέπει να προκύψουν μέσα από διάλογο και συζήτηση και ταυτόχρονα να έχουν θεσμικό χαρακτήρα, διασφαλίζοντας μέσα από διαφανείς διαδικασίες το σωστό ρόλο των φαρμακοποιών, τη μετεξέλιξη των υπηρεσιών και την πιθανή μετεξέλιξη του Τομέα Φαρμακορύθμισης, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών σε ανεξάρτητο Οργανισμό Φαρμάκων.
Σημειώνουμε ότι η Κύπρος είναι ίσως η μόνη χώρα της Ε.Ε που δεν έχει ανεξάρτητο και κατάλληλα οργανωμένο Οργανισμό Φαρμάκων ή/και τροφίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε τον Υπουργό Υγείας να αξιοποιήσει τη σχετική έκθεση ανεξάρτητου οίκου η οποία εκπονήθηκε το 2010 και αιτιολογεί την ανάγκη ίδρυσης του συγκεκριμένου Οργανισμού.
Όσον αφορά στην Επιτροπή Φαρμάκων, θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα για τη ενίσχυση του θεσμού προς όφελος των ασθενών. Σημαντική κρίνουμε την μεταφορά των Κλινικών Φαρμακοποιών στην φυσική τους θέση, στα Νοσοκομεία δηλαδή, για την παροχή συμβουλευτικού ρόλου προς τους γιατρούς και τους ασθενείς, αλλά και για την προκαταρτική εξέταση αιτημάτων άμεσου χαρακτήρα.
Θεωρούμε θετικό βήμα ότι έχει καταργηθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 22 Ιουλίου, η οποία ανέφερε ότι: «ο Υπουργός Υγείας δύναται να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση τη διάθεση φαρμακευτικού προϊόντος ανά πάσα στιγμή, χωρίς να απαιτείται να ακολουθούνται οι διαδικασίες που εγκρίθηκαν με την παρούσα ή/και προηγούμενη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».
Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τις φαρμακευτικές υπηρεσίες στον Υπουργό Υγείας, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου και έχοντας ως βασικό γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
05.09.2015

PREV

Κάποιοι μέσα σε συνθήκες φτώχειας και ανεργίας εξακολουθούν να θησαυρίζουν

NEXT

Ο Υπουργός Παιδείας να ασχοληθεί με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της νέας χρονιάς