Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ-ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο ρόλος της ιδεολογικο-μορφωτικής δουλειάς είναι πολύ σημαντικός. Με τη γνώση και την κατάρτιση που επιτυγχάνεται με τη μορφωτική δουλειά, αναβαθμίζεται η αποτελεσματικότητα της κομματικής πολιτικής δραστηριότητας και ζύμωσης στην κοινωνία. Μέσω της ενισχύεται η ιδεολογική ενότητα στο Κόμμα, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι αντιστάσεις ενάντια σε φαινόμενα που πρέπει να είναι ξένα για το Κόμμα μας, όπως είναι ο παραγοντισμός, ο εγωισμός και ο καιροσκοπισμός.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η ιδεολογικο-μορφωτική δουλειά μας έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια, παρότι σε κεντρικό επίπεδο έχουν υλοποιηθεί σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυσή της. Τέτοιες αποφάσεις είναι η δημιουργία του Ινστιτούτου Μελετών «Προμηθέας» και η ίδρυση Παγκύπριας Κομματικής Σχολής.

Πρακτικά, ιδιαίτερα στο επίπεδο της βάσης, δεν προσδίδεται η επιβαλλόμενη σημασία στην ιδεολογικο-μορφωτική δουλειά. Ακόμα και εκεί που αποφασίζεται να γίνει μορφωτική δουλειά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτή η απόφαση δεν συνοδεύεται με την απαραίτητη προεργασία για να είναι μαζική και πετυχημένη.

Είναι σαφές ότι στη μορφωτική δουλειά πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή.

  • Να αξιοποιηθούν καλύτερα το Ινστιτούτο Μελετών του Κόμματος, η Κομματική Σχολή και τα Βοηθητικά Γραφεία του Κόμματος. Επιβάλλεται η δράση τους να συντονιστεί περισσότερο με το Κόμμα και τις ανάγκες του.
  • Να μελετήσουμε τη δυνατότητα έκδοσης θεωρητικού οργάνου.
  • Να προσαρμόσουμε περισσότερο τη μορφωτική δουλειά μας στην επικαιρότητα. Αυτό θα ελκύσει περισσότερο το ενδιαφέρον του κομματικού συνόλου και θα την κάνει πιο ζωντανή και κατανοητή. Βασική προϋπόθεση, η επικαιροποίηση της θεματολογίας και των υλικών που υπάρχουν για τη μορφωτική δουλειά. Ήδη έχει αρχίσει μια τέτοια διαδικασία, η οποία θα πρέπει να επιταχυνθεί και να διευρυνθεί.
  • Η μορφωτική δουλειά πρέπει να γίνει πιο συστηματική και να αποκτήσει περισσότερη συνοχή και συνέχεια στη θεματολογία της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος θέτει το πλαίσιο της ιδεολογικο-μορφωτικής δραστηριότητας, χωρίς βεβαίως να παρεμποδίζεται η αυτενέργεια και η πρωτοβουλία σε επαρχιακό και τοπικό επίπεδο. Το Κεντρικό Μορφωτικό Γραφείο θα πρέπει να αναβαθμίσει τη δράση του συντονίζοντας την όλη μορφωτική δουλειά.
PREV

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

NEXT

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ