Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Θλίψη και αγανάκτηση για την προσφυγική κρίση που δημιουργούν οι συνεχιζόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι

Θλίψη και αγανάκτηση για την προσφυγική κρίση που δημιουργούν οι συνεχιζόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το ΑΚΕΛ εκφράζει για ακόμη μια φορά τη βαθιά θλίψη και αγανάκτηση του για την  προσφυγική κρίση που δημιουργούν οι συνεχιζόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της νέας τάξης πραγμάτων. Τρανό παράδειγμα η αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής με τη συνδρομή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι επεκτατικές πολιτικές τους εξαναγκάζουν  εκατομμύρια  ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια και προστασία  της ζωή τους και της ζωής των παιδιών τους,  επιλέγοντας ως κύρια  διέξοδο τα ανεπτυγμένα κράτη κυρίως της Ευρώπης.

Μια επιλογή που δυστυχώς οδηγεί καθημερινά  στο θάνατο και τον  πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων στα νερά της Μεσογείου και χιλιάδες άλλους να βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες.

Είναι ξεκάθαρο ότι όσο δεν σταματούν οι πόλεμοι και οι απάνθρωπες πολιτικές,  η ανθρωπιστική και η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και τα κράτη θα καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της αδιέξοδης κατάστασης.

Η συνεχιζόμενη αυτή τραγωδία,  ξαναθέτει ακόμα πιο επιτακτικά  την ανάγκη η Ε.Ε να προχωρήσει σε μια ριζική αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της,  η οποία να στηρίζεται σε πανανθρώπινες αξίες και αρχές και στο σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα στις 14 του Σεπτέμβρη, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που από τη μια  θα ανταποκρίνονται άμεσα στην κρίση αυτή και την από την άλλη  θα καταπολεμούν τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν τον ξεριζωμό και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το ΑΚΕΛ απαιτεί  και  αγωνίζεται, μέσω και των ευρωβουλευτών του,  στο πλαίσιο της ομάδας της Αριστεράς στο Eυρωκοινοβούλιο,   να συζητηθεί διεξοδικά επιτέλους  το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.  Καλεί την Κυπριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική στήριξης ή και συμμετοχής σε τέτοιου είδους επεμβάσεις και να συμβάλει ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. σε ενέργειες που να αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ απαιτεί:

– Κατάργηση και μετατροπή του μηχανισμού FRONTEX από συνοριοφυλακή σε μηχανισμό διάσωσης της ζωής των μεταναστών.

– Δημιουργία Κοινής Πολιτικής Ασύλου στη βάση της αλληλεγγύης, του σεβασμού της αξίας της ζωής και ανατροπής των υπάρχουσας διεθνούς πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από πολέμους και φτώχεια.

– Κατάργηση του Συστήματος του Δουβλίνου που οξύνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις και παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων προς τους μετανάστες και πρόσφυγες ώστε να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους.

– Δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων στηριγμένων στα πρότυπα του ΟΗΕ και με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ.

– Διασφάλιση γρήγορης και δίκαιης απονομής ασύλου στους μετανάστες που πληρούν τα κριτήρια των διεθνών συμβάσεων.

– Παροχή νόμιμων λύσεων, όπως την ενίσχυση της οικογενειακής επανένωσης, την εγκατάσταση και μετεγκατάσταση τους, τις θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους κ.ά.

– Ενίσχυση προγραμμάτων καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αντιμετώπιση του φαινομένου της ανόδου της ακροδεξιάς και της δημιουργίας φασιστικών οργανώσεων.

 Η Κύπρος ως χώρα που γειτνιάζει με τις χώρες της Μέσης Ανατολής δεχόταν και δέχεται πρόσφυγες που ζητούν ασφάλεια και προστασία. Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες που έφθασαν στη χώρα μας με κάθε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια παρέχοντας τους τις καταλληλότερες  συνθήκες υποδοχής και διευκολύνοντας τους στις νομικές και άλλες διαδικασίες. Ταυτόχρονα καλεί ολόκληρη την κοινωνία να επιδείξει την αλληλεγγύη που την χαρακτηρίζει και να αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους μειώνοντας έτσι τον πόνο και την θλίψη τους.

07/09/2015

PREV

Ο Υπουργός Παιδείας να ασχοληθεί με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της νέας χρονιάς

NEXT

Προκλητική και απαράδεχτη η δήλωση του κ. Χάσικου