Home  |  Βουλή   |  «Θετικό γεγονός η ερευνητική γεώτρηση, όχι σε πανηγυρισμούς και καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών»

«Θετικό γεγονός η ερευνητική γεώτρηση, όχι σε πανηγυρισμούς και καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών»

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Είναι θετικό ότι επιβεβαιώνεται η άσκηση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

Ελέγχεται όμως η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ερευνητική γεώτρηση της TOTAL είναι η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μετά από τέσσερα χρόνια. Με την ανοχή και την συγκατάθεση της η κυβέρνηση, έχει οδηγήσει στην αναβολή ενός μεγάλου αριθμού γεωτρήσεων και ουσιαστικά έθεσε σε αδράνεια το ερευνητικό πρόγραμμα και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλο αυτό το διάστημα έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, έχει υποβαθμιστεί το ενδιαφέρον για έργα υποδομής αξίας πολλών εκατομμυρίων, ενώ χώρες της περιοχής εκεί που έθεταν την Κύπρο στις προτεραιότητες τους για την αξιοποίηση των δικών τους υδρογονανθράκων, μελετούν πλέον άλλες επιλογές.

Για το ΑΚΕΛ η έναρξη μιας νέας ερευνητικής γεώτρησης αποτελεί ένα θετικό γεγονός αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για  πανηγυρισμούς και για καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών. Η έναρξη μιας ερευνητικής γεώτρησης αποτελεί απλά την αρχή μιας δύσκολης πορείας που περιλαμβάνει πολλά στάδια μέχρι τον εντοπισμό, την επιβεβαίωση και  την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.

Αυτό που χρειάζεται είναι υπευθυνότητα, σοβαρότητα, γνώση και σκληρή δουλειά στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου και καλά μελετημένου ενεργειακού σχεδιασμού.

13 Ιουλίου 2017

PREV

Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

NEXT

Το ΑΚΕΛ ετοιμάζει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση και προστασία του θηλασμού σε δημόσιους χώρους