Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Η Τεχνική Σχολή δεν είναι το αποπαίδι της Μέσης Εκπαίδευσης

Τιμούμε το έργο που γίνεται στις Τεχνικές Σχολές από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Δεν τα θεωρούμε ως παιδιά ενός κατώτερου θεού, ούτε την Τεχνική Σχολή ως το αποπαίδι της Μέσης Εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα εργαστήρια και στον εξοπλισμό τους, γενικότερα στην ποιότητα τους, όπως επίσης τεράστια αδυναμία να απορροφήσουν την πληθώρα των παιδιών που ζητούν να ενταχθούν σε κάποιους κλάδους της. Το σύστημα της μοριοδότησης λειτουργεί ως κόφτης, αφού πάρα πολλά παιδιά δεν γίνονται δεκτά.

Ζητήσαμε από τους δυο υπουργούς, Παιδείας και Εργασίας, να έρθουν τον Σεπτέμβρη με έναν ολοκληρωμένο  σχεδιασμό αναφορικά με τους στόχους της Τεχνικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι να ανταποκρίνονται στο τι αναμένει η κοινωνία μας και η αγορά εργασίας, οι οικογένειες και γενικότερα ο κόσμος από τις Τεχνικές Σχολές. Επίσης, θεωρούμε ότι υπάρχουν τομείς, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, ο αγροτικός, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέοι κλάδοι, μέσα και από τη δημιουργία Γεωργικών Τεχνικών Σχολών.

Εξαντλείται το χρονικό περιθώριο για πανεπιστημιακές κλινικές

Αναφορικά με την Ιατρική Σχολή υπάρχει μια εκκρεμότητα. Υπήρξε δέσμευση από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς και από τις συντεχνίες για να διευθετήσουν το θέμα της στελέχωσης των πανεπιστημιακών κλινικών στα νοσοκομεία, έτσι ώστε οι φοιτητές που είναι στο 5ο και 6ο έτος της Ιατρικής να μπορούν να ολοκληρώνουν με επιτυχία τις σπουδές τους. Υπάρχει ακόμη αυτή η εκκρεμότητα, ενώ εξαντλείται το χρονικό περιθώριο. Το Σεπτέμβρη οι κλινικές στα νοσοκομεία μας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως πανεπιστημιακές.

Ζητούμε πειστικές απαντήσεις από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σε ότι αφορά τα κονδύλια του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι γεγονός ότι κάποια από αυτά δεσμεύτηκαν από τη Βουλή. Κανείς δεν θέλει να παρεμποδίσει το έργο του Πανεπιστημίου, το οποίο γενικά είναι αξιόλογο. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας, να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εμείς, ως ΑΚΕΛ, για να συνηγορήσουμε στην αποδέσμευση θα πρέπει να λάβουμε πειστικές απαντήσεις από το Πανεπιστήμιο Κύπρου ότι όλες οι ενέργειες τους συνάδουν με τη νομιμότητα, καθώς ορισμένες πτυχές από τις δράσεις του ελέγχονται όχι μόνο κοινοβουλευτικά, αλλά και από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Γ. Κ. Γεωργίου είπε:

Το θέμα αφορά κυρίως την αγορά κάποιων λογισμικών, καθώς και την πρόσληψη ή και αποδέσμευση κάποιων νομικών συμβούλων. Οι παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν στην υπογραφή δυο διαφορετικών συμβολαίων για το ίδιο αντικείμενο και με διαφορετικές τιμές. Καθώς και για το όφελος που προέκυψε. Είναι ζητήματα σοβαρά, αφορούν δημόσιο χρήμα και πρέπει να τα ελέγξουμε.

12 Ιουλίου 2017

PREV

Διαγραφή φόρου κληρονομιάς σε ακίνητα στα κατεχόμενα - Προβλήματα κοινοτικών συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων

NEXT

«Θετικό γεγονός η ερευνητική γεώτρηση, όχι σε πανηγυρισμούς και καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών»