Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η Πολιτεία να συζητήσει πραγματικά και ειλικρινά το ζήτημα της  σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό

Η Πολιτεία να συζητήσει πραγματικά και ειλικρινά το ζήτημα της  σεξουαλικής παρενόχλησης στον αθλητισμό

Οι καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου πρέπει να  διερευνηθούν πλήρως και ο δράστης να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, πρέπει γίνουν αφορμή ώστε η Πολιτεία να συζητήσει πραγματικά και ειλικρινά το ζήτημα της  σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του αθλητισμού. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Όλες και όλοι εκφράζουμε την ελπίδα οι καταγγελίες της πρωταθλήτριας της κυπριακής σκοποβολής, να ενθαρρύνουν κι άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση να προβούν σε καταγγελίες. Αυτό όμως, δεν είναι μόνο ατομική ευθύνη των θυμάτων. Είναι ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει δομές και διαδικασίες οι οποίες να στηρίζουν και να προστατεύουν τις γυναίκες που θέλουν να προβούν σε καταγγελίες ώστε το θύμα να αισθάνεται βεβαιότητα ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν πραγματικά και αξιόπιστα κι ότι ο δράστης θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Οι αρχές, και πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και ο ΚΟΑ, έχουν καθήκον να προχωρήσουν σε απτά μέτρα ώστε κανένα κορίτσι και καμιά γυναίκα να μην βρίσκεται εκτεθειμένη σε τέτοιες μορφές βίας και συμπεριφορών στο χώρο του αθλητισμού.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς επιβάλλεται:

  • Να διασφαλίσουν ότι κάθε αθλήτρια και αθλητής, γνωρίζει πού πρέπει να αποταθεί για να καταγγείλει τέτοια περιστατικά.
  • Να φροντίσουν ότι οι φορείς που δέχονται τις καταγγελίες θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να μην αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τα θύματα και ότι θα διερευνούν ακόμα και ανώνυμες καταγγελίες.
  • Να διασφαλίσουν ότι κάθε πρόσωπο στο χώρου του αθλητισμού, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, έχει ευθύνη να καταγγέλλει τέτοια φαινόμενα που έρχονται στην αντίληψη του αλλά, επιπρόσθετα, να έχει και την κατάλληλη ενημέρωση ώστε να αναγνωρίζει τέτοια φαινόμενα.

Ευθύνη της Πολιτείας είναι επίσης η ενίσχυση των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, αλλά και η έρευνα για το φαινόμενο στην Κύπρο.

22/01/2021

PREV

Ενώπιον της Κομισιόν η άρνηση της Κύπρου να εφαρμόσει την οδηγία για προστασία των δανειοληπτών

NEXT

Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος