Home  |  Βουλή   |  Η λειτουργία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων παρουσιάζει κενά και ελλείψεις

Η λειτουργία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων παρουσιάζει κενά και ελλείψεις

Δήλωση Ευανθίας Σάββα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορά τον έλεγχο εφαρμογής των νομοθεσιών που ψηφίζουμε κατά καιρούς, είχαμε εγγράψει δύο θέματα που αφορούσαν τον τρόπο αξιοποίησης του Αρχείου Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα σε Βάρος Παιδιών και τον τρόπο λειτουργίας της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων. Και τα δυο θέματα αφορούσαν την εφαρμογή του Περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.

Η κατάληξη της σημερινής συζήτησης επέδειξε περίτρανα την αναγκαιότητα αυτής της τακτικής. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει θετικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση εντούτοις παραμένουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων έχει καταθέσει -μέσω του Υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τα κενά και τις ελλείψεις, όπως διαφάνηκαν μέσα από την πρακτική εφαρμογή της νομοθεσίας. Το Νομοσχέδιο βρίσκεται στην Επιτροπή Νομικών. Εμείς ζητούμε την άμεση συζήτηση του είτε στην Επιτροπή Νομικών είτε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δυστυχώς, η Αρχή Εποπτείας, στην βάση όσων αναφέρθηκαν στην Συνεδρία δεν λειτουργεί με τον τρόπο τον οποίο οραματιστήκαμε κατά την συζήτηση του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου. Θα επανέλθουμε μέσα και από την συζήτηση του νέου Νομοσχεδίου με εποικοδομητικές προτάσεις ώστε να δώσουμε τα εφόδια στην Αρχή να ανταποκριθεί στο ρόλο της αλλά είναι και μια ευκαιρία να εντοπίσουμε και άλλα κενά στη Νομοθεσία.

30/04/2018

PREV

Εισηγήσεις ΑΚΕΛ για εμπλουτισμό των νομοσχεδίων για εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου

NEXT

Επαληθεύονται οι ανησυχίες μας σε σχέση με το Επίδομα Πατρότητας