Home  |  Βουλή   |  Επαληθεύονται οι ανησυχίες μας σε σχέση με το Επίδομα Πατρότητας

Επαληθεύονται οι ανησυχίες μας σε σχέση με το Επίδομα Πατρότητας

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά

Δυστυχώς οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι προειδοποιήσεις που είχαμε καταθέσει σε σχέση με το Επίδομα Πατρότητας επαληθεύονται μέσα από τα στοιχεία που δόθηκαν σε απάντηση σχετικής ερώτησης μας προς την Υπουργό Εργασίας αναφορικά με τις αιτήσεις και τις εγκρίσεις παροχής επιδόματος πατρότητας.

Φαίνεται ότι το σχέδιο δεν δίνει ούτε διέξοδο ούτε λύσεις στα ζευγάρια που αποκτούν παιδί αφού οι αιτήσεις για επίδομα πατρότητας αντιστοιχούν στον 60% περίπου των αιτήσεων για άδεια μητρότητας.

Στη δική μας αντίληψη υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για αυτό:

  1. Το γεγονός ότι η άδεια πατρότητας δεν είναι υποχρεωτική για τους πατέρες, δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην αξιοποιηθεί.
  2. Με δεδομένο ότι τόσο το επίδομα μητρότητας όσο και το επίδομα πατρότητας αντιστοιχούν στο 72% των ασφαλιστέων αποδοχών, αυτό σημαίνει ότι με την αξιοποίηση των πιο πάνω δικαιωμάτων, η οικογένεια θα έχει μειωμένα εισοδήματα κατά 40% τη συγκεκριμένη περίοδο που είναι παραδεκτό ότι έχει αυξημένα έξοδα.
  3. Η τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων που αφορούν τόσο το επίδομα πατρότητας όσο και το επίδομα μητρότητας είναι αποθαρρυντική στο να αξιοποιήσουν την δυνατότητα της άδειας και του επιδόματος και οι δύο γονείς.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω ζητήματα, ως ΑΚΕΛ καταθέτουμε  τις πιο κάτω εισηγήσεις:

  1. Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ώστε το επίδομα μητρότητας να καταβάλλεται από τον πρώτο μήνα γέννησης του παιδιού και το επίδομα πατρότητας τον αμέσως επόμενο μήνα από την κατάθεση της αίτησης.
  2. Η άδεια πατρότητας να καταστεί υποχρεωτική σε αντιστοιχία με την άδεια μητρότητας.
  3. Να επεκταθεί το σχέδιο ώστε να καλύπτει και τα ζευγάρια που συζούν χωρίς να τελέσουν οποιαδήποτε μορφή γάμου.
  4. Να προωθηθεί η επέκταση της άδειας μητρότητας.
  5. Να αυξηθεί το ποσοστό ασφαλιστέων αποδοχών που καλύπτει το επίδομα μητρότητας και πατρότητας με σχεδιασμό να φτάσει το 100% των ασφαλιστέων αποδοχών.

Στην βάση των συμπερασμάτων μας έχουμε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας ώστε να μάθουμε τα εισοδηματικά δεδομένα των αιτητών επιδόματος πατρότητας για να δούμε εάν υπάρχει διαχωρισμός υψηλόμισθων ή χαμηλόμισθων εργαζομένων. Επιπλέον ζητούμε να ενημερωθούμε και για το εργασιακό καθεστώς των αιτητών.

30/04/2018

PREV

Η λειτουργία της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων παρουσιάζει κενά και ελλείψεις

NEXT

Εκπαιδευτικοί μιας… χρήσης