Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση να χειριστεί με περισσότερη σοβαρότητα τα θέματα του Φυσικού Αερίου

Η κυβέρνηση να χειριστεί με περισσότερη σοβαρότητα τα θέματα του Φυσικού Αερίου

Cyprus_Oil_Fields[1]

Δήλωση Νεοκλή Συλικιώτη Μέλους του Πολιτικού Γραφείου

Είναι με μεγάλη ανησυχία που παρατηρούμε τις εξελίξεις όσο αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τα οποία εντοπίστηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ως ΑΚΕΛ είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η αδράνεια της κυβέρνησης αφήνει χώρο σ’ όσους κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές για να προωθήσουν τα σχέδια τους.

Δυστυχώς οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ αφού οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης οδήγησαν, αρχικά στην ουσιαστική διάλυση της κρατικής εταιρείας ΚΡΕΤΥΚ και στη συνέχεια στη παγοποίηση όλων των ενεργειών για προώθηση της δημιουργίας του τερματικού υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.

Ο διάλογος με τη NOBLE για τη σύναψη συμφωνίας για τη δημιουργία του τερματικού έχει βαλτώσει. Όπως και έχει σταματήσει όλη η προεργασία και η μελέτη που ξεκίνησε από το 2012 για σχεδιασμό των υποδομών.

Ταυτόχρονα επανέρχεται στο προσκήνιο η προώθηση άλλης επιλογής και ιδιαίτερα της μεταφοράς του Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού της Τουρκίας. Μια επιλογή που δεν είναι μόνο πολιτικά λανθασμένη σε συνθήκες τούρκικης κατοχής αλλά  ακυρώνει και τη προοπτική να μετατραπεί η Κύπρος σ’ ένα αυτόνομο περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με όλα τα οφέλη, πολιτικά και οικονομικά που θα προκύψουν.

Η δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Total κ. Ζαν Λου Πορσερόν επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο είναι η δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης. Ο κ. Πορσερον την περασμένη Τετάρτη σε ομιλία του  σημείωσε ότι η εξαγωγή του Φυσικού Αερίου σε υγροποιημένη μορφή προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας σημειώνοντας παράλληλα πως η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να τερματίσει την πολύμηνη απραξία και να χειριστεί με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα θέματα του Φυσικού Αερίου. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να  διασφαλίσει με συγκεκριμένες ενέργειες την απαραίτητη συλλογικότητα, συναίνεση και συνέχεια στη διαχείριση του Φυσικού Αερίου, που αποτελεί την πιο σημαντική και ελπιδοφόρα προοπτική για την Κύπρο και το λαό της.

 

08/03/2014

PREV

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

NEXT

Οι οικονομίστικες προσεγγίσεις στην Υγεία οδήγησαν σε χάος