Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση να πάψει να συναποφασίζει με ξένα κέντρα εξουσίας

Η κυβέρνηση να πάψει να συναποφασίζει με ξένα κέντρα εξουσίας

 

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Νίκου Ιωάννου για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας

 

Η κυβέρνηση προχωρεί στην αναδιάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας προσανατολισμένη να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες συντηρητικές πολιτικές και στον ευαίσθητο τομέα της Γεωργίας.

Στηριγμένη σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας κινείται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος στόχος είναι η συγκεντροποίηση των Τμημάτων και ιδιαίτερα αυτών που έχουν να κάμουν με επιδοτήσεις για να ελέγχονται απευθείας από το Υπουργείο Γεωργίας. Ανάμεσα τους είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης. Οι Οργανισμοί αυτοί δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο άσκησης πολιτικής για την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Ο δεύτερος στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών για την αγροτική ανάπτυξη και τη μείωση του προσωπικού και ο τρίτος η ανάθεση εργασιών στο ιδιωτικό τομέα. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι τροχιοδρομούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, όσο αφορά στη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού του νερού. Η εφαρμογή πολιτικών όπως τις εισηγείται η Παγκόσμια Τράπεζα θα ανοίξουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το ΑΚΕΛ αντιτάσσεται με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Κυβέρνησης, οι οποίες δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και την στήριξη του γεωργικού τομέα, αλλά στην περαιτέρω συρρίκνωση του.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει την ανάγκη αναδιάρθρωσης και τον εκσυγχρονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας και των άλλων Υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα, που στόχο έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στηρίζει την ανάγκη να καταργηθεί ο πολυκερματισμός των διαφόρων υπηρεσιών, που ασχολούνται με θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος .

Καλούμε τη κυβέρνηση να ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς για να εκθέσουν τις απόψεις και θέσεις τους και να πάψει να συναποφασίζει με ξένα κέντρα εξουσίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει το ζήτημα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας για ενημέρωση και συζήτηση.

22/09/2014

PREV

Συνειδητή ιδεολογική επιλογή οι αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας

NEXT

H κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές της απόψεις θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα και εκβιασμούς