Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  H κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές της απόψεις θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα και εκβιασμούς

H κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές της απόψεις θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα και εκβιασμούς

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής

23 Σεπτεμβρίου 2014

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την έντονη μας απογοήτευση για το τι ακολούθησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου και των προτάσεων νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής στις 4 του Σεπτέμβρη.

Δεν σας κρύβω ότι εμείς αναμέναμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια εντελώς διαφορετική στάση. Τον αναμέναμε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού κα όχι τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας, των εταίρων μας, των φίλων του οι οποίοι θα έβλεπαν με ένα πνεύμα αλληλεγγύης τις προσπάθειες που θα κατέβαλε ο ΠτΔ. Εμείς είχαμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες, στην ΕΕ, στην ηγεσία της ΕΕ σε πολιτικό επίπεδο και να επιχειρήσει να πείσει. Είχαμε δηλώσει μάλιστα την ετοιμότητα μας να μεταβούμε μαζί του σε μία προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο να πείσουμε για την ορθότητα της δικής μας προσέγγισης.

Περί τίνος πρόκειται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Είναι ένα ν/σ το οποίο αφορά μια κοινωνία της οποίας μια μεγάλη μερίδα είδε να χάνει τη δουλειά της, είδε να χάνει δραστικά τα εισοδήματα της και πλέον βρέθηκε σε σημείο να μην μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις τράπεζες, οι οποίες (σ.σ. οι τράπεζες) έχουν την κύρια ευθύνη γιατί φτάσαμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Και αυτούς τους ανθρώπους τους οποίους επιχείρησε η Βουλή να προστατεύσει, θέλουμε να τους στείλουμε το μήνυμα ότι θα πρέπει να χάσετε και τις περιουσίες σας γιατί έτσι απαιτεί η Τρόικα.

Αναμέναμε λοιπόν, επαναλαμβάνω, από τον ΠτΔ να υπερασπιστεί αυτό τον κόσμο και να μου επιτρέψετέ να πω ότι φαίνεται ότι κάποιοι στην κυπριακή κοινωνία δεν έχουν επαφή με αυτό τον κόσμο, συναναστρέφονται με άλλο κόσμο, στα σαλόνια και θεωρούν ότι η ζωή που γίνεται από εκείνους, οι οποίοι περνούν από τα διάφορα σαλόνια είναι η ζωή η οποία κάνει όλος ο κόσμος στην κυπριακή κοινωνία. Είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η εντύπωση, αν έχουμε αυτή την εικόνα στο μυαλό μας. Εάν βγούμε έξω στον κόσμο θα δούμε ότι η πραγματική κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Αναμέναμε λοιπόν από τον Πρόεδρο να κάνει επαφές σε πολιτικό επίπεδο. Τόσο από συνομιλίες που είχαμε μαζί του, που είχα μαζί του εγώ προσωπικά, αλλά και με δημόσιες δηλώσεις που έγιναν από αξιωματούχους της κυβέρνησης, η ακλόνητη μου πεποίθηση είναι ότι δεν έγινε καμία απολύτως επαφή σε πολιτικό επίπεδο, δεν προσπάθησε ο ΠτΔ να πείσει για τις απόψεις της πλειοψηφίας της Βουλής. Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε ένας νέος κύκλος κινδυνολογίας και προσπάθειας να ασκηθούν πιέσεις πάνω στη Βουλή για να αναιρέσει θέσεις, τις οποίες υποστήριξε προηγουμένως.

Έγινε η αναφορά, με ένα πολύ γελοίο επιχείρημα. Επειδή ο Άντρος Κυπριανού είπε από το βήμα της Βουλής ότι αν κάμει η κυβέρνηση αναπομπές, θα προκληθεί πολιτική κρίση, εγώ (σ.σ. ο ΠτΔ) έκανα αναφορά στο Ανώτατο για να μην προκληθεί πολιτική κρίση. Η έννοια της δικής μου αναφοράς ήταν ότι αν ο Πρόεδρος επέλεγε να συστρατευτεί με την Τρόικα ενάντια στα συμφέροντα του κυπριακού λαού, ενάντια στη θέληση, τη βούληση της πλειοψηφίας της Βουλής τότε θα προέκυπτε πολιτική κρίση και είτε με αναφορά ο Πρόεδρος απευθυνόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είτε με αναπομπές στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο, καμιά διαφορά.

Βέβαια θέλω να πάρω το μυαλό μας όλους λίγο πίσω εκείνες τις κρίσιμες μέρες πριν την Ολομέλεια της 4ης  του Σεπτέμβρη. Θυμάστε τι κλίμα εκφοβισμού είχε δημιουργηθεί; Πάμε στην κατάσταση της οικονομίας το Μάρτη του 2013 την επομένη ημέρα αν η Βουλή δεν υπερψηφίσει τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Πέρασαν δύο βδομάδες, είδατε να συμβαίνει τίποτα; Συνέβη εκείνο το οποίο είχαμε προβλέψει, ότι θα διαβουλευτούμε. Βέβαια η διαβούλευση αντί δυστυχώς να γίνεται μαζί μας και να στηρίξουμε εμείς τον Πρόεδρο με την Τρόικα, τι έκανε ο Πρόεδρος; Ταυτίστηκε με την Τρόικα και επανέρχεται με εκβιαστικά τάχα διλήμματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πολύ σωστά έθεσε ο Ν. Κατσουρίδης το ερώτημα. Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι οι αναπομπές γίνονται στη βάση της αντισυνταγματικότητας. Γιατί έγιναν αυτή τη φορά οι αναπομπές; Δημόσιο και εθνικό συμφέρον και είναι πλεονασμός. Να τα πιάσουμε το καθένα χωριστά. Ποιο είναι το δημόσιο και εθνικό συμφέρον; Η απαίτηση της Τρόικα. Με αυτή τη λογική αν ότι απαιτεί η Τρόικα είναι δημόσιο και εθνικό συμφέρον, ξέρετε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Κυπριακή Δημοκρατία; Θα αποφασίζουν κάποιοι υπηρεσιακοί στο ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ΠτΔ, η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει αδιαμαρτύρητα να δέχονται ότι αποφασίζεται εκεί. Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε εμείς για την ΚΔ; αυτό είναι το όραμα μας για τη χώρα μας; είναι αυτά που υποσχόταν ο ΠτΔ προεκλογικά, όταν διεκδικούσε την ψήφο του κυπριακού λαού; Θέλετε να σας φρεσκάρω τη μνήμη σας τι έλεγε; Έλεγε όταν έχεις φίλους, όταν έχεις ικανότητες και γνώσεις, όταν έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώνεις εναλλακτικές και πειστικές προτάσεις μπορείς να πείσεις. Αυτά μας έλεγε. Που πήγαν αυτά που μας έλεγε προεκλογικά, σήμερα; Που χάθηκαν;

Να πάμε και στο δεύτερο επιχείρημα. Είναι πλεονασμός, υπάρχουν και σε άλλες νομοθεσίες, δεν χρειάζεται να τα ψηφίσουμε και αυτά αφού, ούτως ή άλλως υπάρχουν. Περίεργη λογική, εάν προκαλείται τόση αναστάτωση στην κοινωνία, εάν ο κόσμος ανησυχεί. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, αφού ούτως ή άλλως υπάρχουν αυτά, ήταν να πει εντάξει να τα ξανακάμουμε για να μας καθησυχάσουν , να μην προκαλείται όλη αυτή η κοινωνική αναταραχή. Ούτε αυτό το πράγμα δεν το έκαναν, για ένα απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν αυτά όπως θέλει η Βουλή να τα ορίσει στις σχετικές νομοθεσίες. Και αν είναι τόσο απλά όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, εγώ έχω ένα αφελές ερώτημα: Μας έλεγε ότι έχει φίλους ότι πείθει, γιατί έχει πειστικές προτάσεις. Δεν κατάφερε για αυτά τα ζητήματα τα οποία ήδη υπάρχουν σε υφιστάμενες νομοθεσίες να πείσει τους φίλους του, τους εταίρους του, που θα του πρόσφεραν τόση αλληλεγγύη; Τόση είναι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται με τους εταίρους μας; Λυπούμαι ειλικρινά.

Πρέπει να σας πω ότι εκτός από όλα αυτά, εμάς μας ανησυχούν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Ξεκίνησε ο ΠτΔ την επομένη της ψήφισης από τη Βουλή των συγκεκριμένων νόμων, να προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη λέγοντας το εξής επιχείρημα: Στηρίξετε με να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία σας λέω και τον Ιούνιο του 2015 θα φύγουμε από το μνημόνιο και τότε θα κάνουμε ότι θέλουμε, θα ικανοποιήσω τις απαιτήσεις, οι οποίες υπάρχουν για διάφορες ανάγκες του λαού. Να μου επιτρέψετέ να χρησιμοποιήσω μια ήπια έκφραση. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Θα φύγουμε από το μνημόνιο όπως έφυγαν άλλες χώρες, θα υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης για το πώς προωθείται, πως αναπτύσσεται η πορεία της κυπριακής οικονομίας, στη βάση δημοσιονομικών κριτηρίων, πολύ αυστηρών όπως έχουν καθοριστεί από την ΕΕ. Επαναλαμβάνω, είδαμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν ξεφύγει από το μνημόνιο; Συνεχίζεται η εφαρμογή των ίδιων μέτρων λιτότητας. Βέβαια σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας ο Υπουργός Οικονομικών το παραδέχτηκε, σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή: και να φύγουμε από το μνημόνιο τον Ιούνιο του 2015, μας είπε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα λιτότητας θα συνεχίσουν και για τα χρόνια τα οποία θα ακολουθήσουν

Πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο, όχι να προσπαθούμε να τον καθησυχάσουμε για να τον ξεγελούμε προσωρινά ως παρακάτω να δούμε τι θα γίνει. Λέχθηκε όμως ακόμα κάτι από τον ΥΠΟΙΚ: όπως εξελίχθηκε η οικονομία του τόπου, λέει, δεν χρειάζεται να αποκρατικοποιηθεί λέει, εγώ λέω να ιδιωτικοποιηθεί, η CYTA, γιατί τα λεφτά που θα περνάμε από την ιδιωτικοποίηση της τα καλύψαμε με άλλους τρόπους, όμως θα το κάνουμε, θα αποκρατικοποιήσουμε τη CYTA. Γιατί; Είναι διαρθρωτική αλλαγή που πρέπει να γίνει. Γιατί, λέω εγώ, είναι πολιτική τους φιλοσοφία. Είναι πολιτικός τρόπος σκέψης τους. Και έρχομαι στην ουσία. Ανησυχούμε ότι με άλλοθι το μνημόνιο, με άλλοθι τάχα την επιμονή της Τρόικα, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές της απόψεις στον κυπριακό λαό και στην πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων θέτοντας ανύπαρκτα διλήμματα και εκβιασμούς ενώπιων μας δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο εμείς και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Να φέρω ένα παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να επιτύχει η κυβέρνηση. Γενικό Σχέδιο Υγείας. Τι συνέβηκε με αυτό το σχέδιο. Η προηγούμενη κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι και από πάνω η τρόικα, συμφωνήσαμε στο πλαίσιο, στη βάση του οποίου θα λειτουργούσε το ΓΕΣΥ. Ήρθε η νέα κυβέρνηση και το μόνο πράγμα το οποίο διαπραγματεύεται έντονα με την Τρόικα και παίρνει συνεχώς παρατάσεις και συγκρούεται με την Τρόικα είναι το θέμα του ΓΕΣΥ, στο οποίο υπήρχε καθολική συμφωνία προηγουμένως. Γιατί; Για να εισαγάγει μέσα στο Σχέδιο τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα. Για να εξυπηρετήσει συμφέροντα συγκρούεται με την τρόικα και διαπραγματεύεται και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού δεν μπορεί να το πράξει γιατί η τρόικα απαιτεί, η τρόικα επιβάλλει, η τρόικα εκβιάζει, αυτό είναι το επιχείρημα. Δεν δεχόμαστε αυτά τα επιχειρήματα, δεν είμαστε αφελείς για να πειθόμαστε με τόση μεγάλη ευκολία ότι έτσι λειτουργούν τα πράγματα.

Μας ανησυχεί επίσης το γεγονός ότι έχουν ήδη σταλεί μαζικά επιστολές για εκποιήσεις. Μας δηλώνει η Διοικήτρια της ΚΤ ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκποιήσεις, μας λένε οι τράπεζες μα είμαστε ανόητοι να κάνουμε εκποιήσεις και να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων; Και την ώρα που μας δίνουν αυτές τις υποσχέσεις δημόσια, στέλνονται μαζικά επιστολές, εάν δεν αποπληρώσετε το δάνειο σας θα γίνουν εκποιήσεις. Αυτά τα πράγματα εμείς δεν μπορούμε να τα παραγνωρίζουμε όταν συζητούμε και τοποθετούμαστε, όταν ψηφίζουμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα καταψηφίσουμε λοιπόν και τις δύο αναπομπές του ΠτΔ.

Σε ότι αφορά την τροποποίηση η οποία προωθείται, θέλω να σας πω ότι εγώ δεν κατάλαβα τη σκοπιμότητα της. Με μια γενικόλογη διατύπωση αντικαθιστούμε μια άλλη γενικόλογη διατύπωση. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η σκοπιμότητα και για αυτό εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τίποτε. Θα καταψηφίσουμε και τις δύο αναπομπές. Και λέω από το βήμα της Βουλής επειδή δώσαμε αρκετό περιθώριο χρόνου στον ΠτΔ με την ελπίδα ότι θα χειριζόταν σε πολιτικό επίπεδο τα ζητήματα για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του λαού και δεν το έπραξε, εμείς θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής της κύριας νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

PREV

Η κυβέρνηση να πάψει να συναποφασίζει με ξένα κέντρα εξουσίας

NEXT

Δεν συναινούμε στην προσπάθεια κυβέρνησης- τρόικας για μαζικές, αδιάκριτες εκποιήσεις