Home  |  Βουλή   |  Η Κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Η Κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, Προέδρου της Κοιν. Επιτροπής Προσφύγων

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων το ζήτημα του Αρχείου Προσφύγων. Μέσα από το Μητρώο υπάρχει η δυνατότητα να αντιστοιχηθούν οι περιουσίες που είχε η κάθε οικογένεια στα κατεχόμενα μαζί με την βοήθεια που πήραν από τα διάφορα προσφυγικά σχέδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί στη συνεδρία, ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έχει προχωρήσει με συγκεκριμένη φόρμουλα επεξεργασίας των δεδομένων του Αρχείου Προσφύγων για να σχεδιαστούν διάφορα σενάρια στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Τους επόμενους θα διαφανεί η πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης, αφού δεν υπάρχει έστω η τυπική πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό του 2020 για την λειτουργία τέτοιου σχεδίου.

Στην δική μας αντίληψη το Αρχείο Προσφύγων θα πρέπει να αξιοποιηθεί για την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, αλλά όχι να συνδεθεί απόλυτα και εξ ολοκλήρου το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής με το μέγεθος της περιουσίας στα κατεχόμενα.

Στην συνεδρία αναφέρθηκαν, επίσης, και τα ζητήματα των διαφιλονικούμενων κατεχόμενων περιουσιών που αντιστοιχούν σε 0,68% των ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Κερύνειας και 1,15% των κατεχόμενων ακίνητων περιουσιών της Επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ ταυτόχρονα 19,8% των κατεχόμενων περιουσιών παραμένουν αδήλωτες.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, εφ’ όσον -όπως αναφέρθηκε από το Κτηματολόγιο- υπάρχουν περιπτώσεις πώλησης κατεχόμενων περιουσιών, οι οποίες δεν κατατίθενται στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ενώ σε άλλες κάποιες περιπτώσεις κατατίθενται στο «κτηματολόγιο» των κατεχομένων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε για το τον αριθμό των κατεχόμενων περιουσιών που έχουν πωληθεί.

12/11/2019

PREV

Αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει το χαλούμι, θα κλάψουμε επί ερειπίων

NEXT

Πρωταθλήτρια της πιο μακράς κρίσης στην εκπαίδευση η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗ.ΣΥ