Home  |  Βουλή   |  Αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει το χαλούμι, θα κλάψουμε επί ερειπίων

Αν η κυβέρνηση δεν κατοχυρώσει το χαλούμι, θα κλάψουμε επί ερειπίων

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας, μετά την κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Γεωργίας και Εμπορίου, με θέμα την κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης

Η κυβέρνηση στο θέμα του χαλουμιού αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντα του τόπου. Είτε γιατί δεν αντέχει στις πιέσεις και υποκύπτει στα μεγάλα συμφέροντα, είτε γιατί είναι ανίκανη και ανεπαρκής να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (χαρακτηριστικό παράδειγμα η απώλεια του εμπορικού σήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο), είτε γιατί επέτρεψε την πολιτικοποίηση του θέματος και αυτοπαγιδεύτηκε. Ό,τι και αν συμβαίνει, η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στο θέμα του χαλουμιού.

Έχουν παρέλθει τρία χρόνια από τότε που οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι η κατοχύρωση του χαλουμιού, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ήταν θέμα μόλις μερικών μηνών. Η κατοχύρωση όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, αλλά η Κύπρος μετρά τη μια ήττα μετά την άλλη στις εμπορικές και νομικές μάχες για το χαλούμι.

Αλήθεια, τι έχει μεσολαβήσει από τότε και δεν φτάσαμε ποτέ στο ζητούμενο; Ούτε και σήμερα η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Δυστυχώς οι χειρισμοί της κυβέρνησης αφήνουν χώρο σε όλους όσοι, εντός και εκτός Κύπρου, επιβουλεύονται το προϊόν. Φτάσαμε στο σημείο ποσότητες λευκού τυριού να εισάγονται και να πωλούνται στην Κύπρο ως χαλούμι «μαϊμού» και η κυβέρνηση να μην μπορεί να υπερασπιστεί το «δικό μας» χαλούμι.

Προειδοποιούμε ότι εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να κατοχυρώσει το χαλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλάψουμε επί ερειπίων.

Απαιτούνται, επιτέλους, χειρισμοί οι οποίοι να εξυπηρετούν το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας.

12/11/2019

PREV

Δηλώσεις Κ. Κώστα για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

NEXT

Η Κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα στο ζήτημα της στήριξης των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών