Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Η κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ

Δηλώσεις Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Κώστα Κώστα μετά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ενέργειας ,Εμπορίου και Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή πράσινου τέλους σε καταναλωτές και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Κατά την περασμένη κοινή συνεδρία των επιτροπών Εμπορίου και Οικονομικών, είχαμε ως ΑΚΕΛ ζητήσει από το Υπουργείο Ενεργείας να μας παρουσιάσει τους ισολογισμούς, τις ταμειακές ροές και το συγκεντρωτικό πινάκα χορηγιών και επιδοτήσεων του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ για τα τελευταία 5 χρόνια για να δούμε πως έφτασε το Ταμείο σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα του.

Μελετώντας τα στοιχεία που μας απέστειλε το Υπουργείο, βλέπουμε ότι την 31η Δεκεμβρίου 2013, το Ταμείο είχε απόθεμα 23 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, το όποιο την 31η Δεκεμβρίου 2014 μειώθηκε στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Αναγνωρίζουμε ότι η δραστική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία 2 χρόνια αλλά και η μεγάλη μείωση στο κόστος αποφυγής της ΑΗΚ λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών των καυσίμων, έχουν επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του Ταμείου αλλά θεωρούμε ότι δυστυχώς το Υπουργείο, βλέποντας το τι συμβαίνει με τα έσοδα του Ταμείου, έπρεπε να ενεργήσει πολύ πριν φτάσουμε στη κατάσταση αυτή. Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή το Ταμείο οφείλει στην ΑΗΚ εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Αρχή έχει καταβάλει στους παραγωγούς και αναμένει να τα εισπράξει από το Ταμείο.

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου και το αρχικό νομοσχέδιο για επιβολή εκτάκτου πράσινου τέλους σε καταναλωτές και παραγωγούς από ΑΠΕ, κατατεθήκαν στη Βουλή στα μέσα Μαΐου ενώ οι Κανονισμοί κατατεθήκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, την υστάτη, η Βουλή καλείται να λύσει μέχρι την 9η Ιουλίου με την τελευταία νομοθετική της Ολομέλεια, ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, καλείται να μελετήσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει μια πολύπλοκη μεθοδολογία επιβολής πράσινου τέλους σε καταναλωτές και παραγωγούς. Σύμφωνα με τους Κανονισμούς, η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπράξει από τους καταναλωτές ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 5,728,000 ευρώ, πέραν των 20,250,000 ευρώ από το σταθερό τέλος κατανάλωσης και από τους παραγωγούς 1,500,000 ευρώ δηλαδή συνολικά 7,228,000 ευρώ, για να έχει το Ταμείο στο τέλος του Δεκέμβρη 2015 ένα πλεόνασμα της τάξης των 7,863,000 ευρώ.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι οι παραγωγοί (αιολικά πάρκα, μεγάλες και μικρές μονάδες φωτοβολταϊκών και μονάδες από βιομάζα) έχουν αποδεχτεί την πρόταση του Υπουργείου αλλά και το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 80% του πράσινου τέλους.

Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι, η επιβολή της όποιας νέας φορολογίας έστω και αν αυτή είναι προσωρινή, θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο για τη σωτηρία του Ταμείου. Τονίζουμε ξανά ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει και άλλους τρόπους οικονομικής ενίσχυσης του Ταμείου όπως τα έσοδα δημοπράτησης των δικαιωμάτων αερίων του Θερμοκηπίου, τα οποία πρέπει να καταλήγουν στο Ταμείο.

Γι όλα τα πιο πάνω, έχουμε ως ΑΚΕΛ εισηγηθεί σήμερα, να προχωρήσουμε στην έγκριση του Προϋπολογισμού του Ταμείου χωρίς το προϋπολογιζόμενο ποσό από το έκτακτο πράσινο τέλος και επίσης έχουμε εισηγηθεί την αύξηση του ποσού που θα εισρεύσει στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ από τα έσοδα δημοπράτησης από τα 2 στα 3 εκατομμύρια και ανάλογα με το ύψος του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ, το οποίο σίγουρα λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και την παραλαβή νέων φορτίων από την Αρχή ,θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες και αν υπάρχει ανάγκη, χωρίς την πίεση του χρόνου, το Φθινόπωρο να δούμε νηφάλια πως μπορούμε να επιλύσουμε το πιθανό πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό το Ταμείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κυρίως θα αποφύγουμε την επιβολή νέας φορολογίας στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Δυστυχώς ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας απέρριψε την εισήγησή μας και η Κοινοβουλευτική μας ομάδα θα τοποθετηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου.

30/6/2015

PREV

Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εξευτελισμός και η ταπείνωση της Ελλάδας

NEXT

Επιστολή Γ.Γ. ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων