Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Δήλωση Κώστα Χριστοδουλίδη, επικεφαλής Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κ.Ε.ΑΚΕΛ

Για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Όπως αναμένεται, το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποίων εφαρμόζονται κυρώσεις, στα πλαίσια του οικονομικού πολέμου της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Πρόκειται για εφαρμογή των ομόφωνων αποφάσεων του προηγούμενου Συμβουλίου. Το κόστος των κυρώσεων όμως το επωμίζονται και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων.

Η πραγματικότητα για το δράμα του ουκρανικού λαού είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περιγράφει η ΕΕ και οι Υπουργοί Εξωτερικών της. Η ρίζα της κρίσης βρίσκεται πρωτίστως στην οικονομικοπολιτική και στρατιωτική επιθετικότητα του ευρωατλαντικού μπλοκ ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ το οποίο στηρίζει τις αιματηρές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού και ένοπλων νεοναζί στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας καμία συμφωνία δεν έχει τηρήσει μέχρι τώρα. Παράλληλα συνεχίζει τη δίκη για να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας, ενώ ανέχεται και συνεργάζεται με φασιστικές οργανώσεις.

Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών να αποστασιοποιηθούν από τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα σε βάρος της Ρωσίας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιστοιχήσει την εξωτερική της πολιτική με τη συνείδηση της πλειοψηφίας κυπριακού λαού. Η συγκρουσιακή και ατελέσφορη πολιτική των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας πρέπει να τερματιστεί. Η λύση στην Ουκρανία δεν μπορεί παρά να είναι ειρηνική, διπλωματική που να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και την καταγωγή όλου του πληθυσμού.

09/02/2015

PREV

Κάλεσμα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό

NEXT

Ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί για την αγορά ηλεκτρισμού