Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί για την αγορά ηλεκτρισμού

Ερασιτεχνικοί και επικίνδυνοι χειρισμοί για την αγορά ηλεκτρισμού

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη

Οι  προτάσεις που υποβλήθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας  στη Δημόσια Διαβούλευση για το Πλαίσιο Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου, αποτελούν ένα μνημείο προχειρότητας και προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Το Υπουργείο καταθέτοντας τις εν λόγω προτάσεις και με τον τρόπο που τις διατυπώνει, φανερώνει ότι προσπαθεί να εμπλακεί και να ρυθμίσει ζητήματα που δεν είναι στις αρμοδιότητες του. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε άγνοια του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, είτε προσπάθεια ποδηγέτησης της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής. Και τα δυο κατά την άποψη μας είναι επικίνδυνα.

Όσον αφορά την ουσία των προτάσεων του Υπουργείου, καταδεικνύεται  με τον πλέον σαφή τρόπο η πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα της ΑΗΚ. Περαιτέρω όμως, ο τρόπος που εισηγείται η κυβέρνηση να προωθήσει το ξεπούλημα του οργανισμού είναι και ερασιτεχνικός και σκανδαλώδης

Συγκεκριμένα μέσα από τις προτάσεις καταγράφουμε την ομολογία της κυβέρνησης για απενεργοποίηση της ΑΗΚ, και ειδικότερα την θέση της για πώληση ή ενοικίαση σε ιδιώτες των κερδοφόρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού.  Αυτό δεν  είναι ούτε προώθηση, ούτε ένταξη του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού όπως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δήλωνε ως πολιτική της. Πρόκειται ξεκάθαρα για παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο εθνικού πλούτου και προώθηση της δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Ως ΑΚΕΛ θα εγγράψουμε θέμα για συζήτηση στη Βουλή με στόχο να διευκρινίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της. Αν οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι αυτές που κατέθεσε στην δημόσια διαβούλευση, το αποτέλεσμα που θα προκληθεί θα είναι η κατάρρευση της αγοράς ηλεκτρισμού στο τόπο μας, η δραματική αύξηση της ήδη ψηλής τιμής του ηλεκτρισμού και όλα αυτά για να ικανοποιηθούν μια χούφτα ιδιωτικά συμφέροντα, που θα θησαυρίζουν πουλώντας  ηλεκτρισμό στο κυπριακό λαό.

09/02/2015

PREV

Η κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

NEXT

Δεν αποδεχόμαστε τη συνεχιζόμενη υπονόμευση της προσπάθειας του ελληνικού λαού