Home  |  Βουλή   |  “Η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους”

“Η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους”

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, μετά τη συνεδρία της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας συζητήσαμε το θέμα του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων.

Ως γνωστό η νόσος του καταρροϊκού πυρετού στα πρόβατα εμφανίστηκε πριν ένα περίπου χρόνο με σημαντικές απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο και κατακόρυφη μείωση της παραγωγής.

Ως ΑΚΕΛ και παρά το γεγονός ότι σήμερα,  σύμφωνα και με την ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, δεν καταγράφονται κρούσματα του ιού, υπογραμμίζουμε την ανάγκη οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Καλούμε το Υπουργείο, για πολλοστή φορά, να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας και να καταθέσει  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται όπως ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί των ζώων καθότι σήμερα μόνο το 50% των ζώων είναι εμβολιασμένα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κτηνοτροφικά υποστατικά ώστε να διασφαλίζονται οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Η κυβέρνηση και παρά τις δεσμεύσεις της για αποζημιώσεις  δεν έχει καταβάλει μέχρι σήμερα ούτε ένα σέντ στους κτηνοτρόφους. Ως εκ τούτου, ζητούμε από την κυβέρνηση να καταθέσει  σχέδιο αποζημιώσεων το οποίο να μην περιορίζεται μόνο στις απώλειες των ζώων αλλά να περιλαμβάνει και τις  παράλληλες απώλειες.

13 Ιουνίου 2017

PREV

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για το ζήτημα της νομοθεσίας που αφορά την διενέργεια εράνων σε κηδείες

NEXT

Η Κύπρος ουραγός στις δαπάνες και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες