Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Χριστάκη Τζιοβάνη για το νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Δήλωση Χριστάκη Τζιοβάνη για το νομοσχέδιο για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Τύχαμε ενημέρωσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών για το νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τύπου σαλούν και μικρών φορτηγών. Έχει διαφανεί ότι δεν  έχει γίνει εις βάθος διαβούλευση για την ετοιμασία του τελικού κειμένου που ήρθε ενώπιον μας. Επίσης υπογραμμίζουμε την αδυναμία των υπουργείων και των τμημάτων της κυβέρνησης να απαντήσουν στα ερωτήματα των βουλευτών.

Από τη συζήτηση έχει διαφανεί ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά στερείται περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής. Απουσιάζουν επίσης κίνητρα για την απόσυρση παλαιών οχημάτων τα οποία είναι ρυπογόνα. Λανθασμένα έχει διασυνδεθεί  η ηλικία με την επιβολή τέλους κυκλοφορίας στα οχήματα.

Το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί ευνοεί τους εισαγωγείς νέων οχημάτων εις βάρος των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων. Εγκλωβίζει μια μερίδα πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια αγοράς καινούργιου οχήματος, να παραμείνουν με οχήματα μεγάλης ηλικίας.

Επιπρόσθετα το κράτος θα απολέσει ένα τεράστιο ποσό εσόδων από την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης όλων των οχημάτων, αφού με αυτό τον τρόπο θα χαθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων. Έχουμε καταθέσει την κριτική μας αλλά και τις ανησυχίες μας επί του νομοσχεδίου. Θα αναμένουμε να επανέλθουν τα αρμόδια τμήματα σε ένα μήνα για περαιτέρω συζήτηση.

18.01.2019

PREV

Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, για την ηλικία εισδοχής των παιδιών στην Προδημοτική Εκπαίδευση

NEXT

Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα της κατοχύρωσης των παραδοσιακών προϊόντων