Home  |  Βουλή   |  Η κυβέρνηση μεθόδευσε την πορεία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού

Η κυβέρνηση μεθόδευσε την πορεία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την συνέδρια της Επιτροπής Ελέγχου στην Βουλή

Κατά την σημερινή συνέδρια της Επιτροπής Ελέγχου εξετάστηκαν θέματα που κυρίως αφορούν τη διαχείριση του Συνεργατισμού, στη βάση των όσων έχει καταθέσει ο Γενικός Ελεγκτής και από απαντήσεις που έχουμε πάρει από την Επιτροπεία του Συνεργατισμού.

Από τη σημερινή συνέδρια απουσίαζαν όμως δύο βασικοί συντελεστές. Απουσίαζε το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα, και επειδή τα ζητήματα είναι πρωτίστως πολιτικά δεν είχαμε την δυνατότητα να πάρουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που θέλαμε να υποβάλουμε. Οι πολίτες διερωτώνται τι απέγιναν οι διακηρύξεις και οι εξαγγελίες που έγιναν από μέρους των κυβερνώντων σε σχέση με τον  Συνεργατισμό. Οι πολίτες θυμούνται την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να υπόσχεται ότι θα επιστρέψει το Συνεργατισμό στους πολίτες. Οι  πολίτες θυμούνται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι των κομμάτων και της κοινωνίας ότι θα έδινε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να ανακτήσουν την ιδιοκτησία του Συνεργατισμού και στην πορεία είδαν διαφορετικά πράγματα.

Είναι πεποίθηση μας ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε την πορεία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού για να εμφανίζεται σήμερα η ιδιωτικοποίηση σαν η μοναδική εφικτή λύση.

Σήμερα δεν πήραμε απάντηση για το τι λογαριάζει να κάνει η κυβέρνηση με το Συνεργατισμό; Θα πουλήσει τα κακά δάνεια; Θα τα πουλήσει όλα; Θα κρατήσει το κράτος τα κακά δάνεια και στο τέλος της ημέρας θα πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης ενώ το κέρδος θα το πάρει ο ιδιώτης; Σε αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να δώσει απάντηση πρώτα και κύρια η κυβέρνηση.

Περαιτέρω, η κυβέρνηση μαζί με την κεντρική τράπεζα καλούνται να ενημερώσουν αν έκαναν διαβήματα προς τις εποπτικές αρχές στην Φρανκφούρτη για το Συνεργατισμό. Να ενημερώσουν τι διεκδίκησαν – αν διεκδίκησαν- και πώς το τεκμηρίωσαν. Έχουμε την εντύπωση ότι τελικά τίποτα από όλα αυτά που έλεγαν να κάνουν δεν το διεκδίκησαν από την Ευρώπη. Και σήμερα οι εποπτικές αρχές πιέζουν το συνεργατισμό να πάρει αποφάσεις που δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

PREV

Το κράτος οφείλει να καταθέσει σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την Ιατροδικαστική

NEXT

Το ΑΚΕΛ δεν θα εγκρίνει το κονδύλι για την εργοδότηση συγκεκριμένου συμβούλου του ΠτΔ