Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η Κυβέρνηση έχει προ πολλού επιλέξει το δρόμο της ανάληψης μονομερών δεσμεύσεων για τη χώρα

Η Κυβέρνηση έχει προ πολλού επιλέξει το δρόμο της ανάληψης μονομερών δεσμεύσεων για τη χώρα

Δήλωση Μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
Χάρη Πολυκάρπου για την επικαιροποίηση του μνημονίου

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει προ πολλού επιλέξει το δρόμο της ανάληψης μονομερών δεσμεύσεων για τη χώρα, διαμέσου της επικαιροποίησης του μνημονίου. Χωρίς κανένα πολιτικό και κοινωνικό διάλογο λαμβάνει αποφάσεις που ζημιώνουν την κοινωνία. Μεταφέρουν ακόμα περισσότερο βάρος της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων και προνομιούχων.

Στη τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου η Κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σειρά νέων δεσμεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, της CyTA και της ΑΛΚ:

  • για την ιδιωτικοποίηση της Αρχή Ηλεκτρισμού, εντός του 2015 να ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για το διαχωρισμό των εργασιών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ.
  • για τη CYTA να μετατραπεί σε Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης και να ετοιμαστεί το περίγραμμα και η δομή της ιδιωτικοποίησης της εντός τους έτους
  • για την Αρχή Λιμένων να ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης των εμπορικών εργασιών του Λιμανιού της Λεμεσού και να περιοριστεί ο ρόλος του οργανισμού σε ρυθμιστικό όργανο μέχρι το τέλος του 2015.

Το ΑΚΕΛ δεν δεσμεύεται από αυτές τις μονομερείς αποφάσεις και ούτε πρόκειται να συναινέσει γενικότερα σ’ αυτές και ειδικότερα στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου που εξελίσσεται. Οι στόχοι που θέτει το μνημόνιο για το οικονομικό όφελος από την πώληση των οργανισμών μαρτυρούν ότι η αποξένωση των οργανισμών από το Κράτος θα γίνει σε εξευτελιστικές τιμές.

Πολύ περισσότερο όμως θα είναι το κόστος για την κοινωνία και την οικονομία αφού ακυρώνεται η διαχρονική συνεισφορά των οργανισμών στα δημόσια ταμεία και στην ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας.

Η θέση μας είναι σαφής. Οι ημικρατικοί οργανισμοί μπορούν και οφείλουν να συνεχίσουν να εκσυγχρονίζονται, αυτό όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για το ξεπούλημα τους.

 

15/06/2015

PREV

Συγχαρητήρια επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ προς Ταλάτ

NEXT

Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την κατάσταση της Νεφρολογίας/Αιμοκάθαρσης στα κρατικά νοσηλευτήρια