Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την κατάσταση της Νεφρολογίας/Αιμοκάθαρσης στα κρατικά νοσηλευτήρια

Επιστολή Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την κατάσταση της Νεφρολογίας/Αιμοκάθαρσης στα κρατικά νοσηλευτήρια

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την κατάσταση της Νεφρολογίας/Αιμοκάθαρσης στα κρατικά νοσηλευτήρια και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης από πλευράς του Υπουργείου για αγορά σχετικών υπηρεσιών. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας και στον Γενικό Ελεγκτή.

Παρατίθεται αυτούσια επιστολή.

 

«Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ, αλλά και από σχετικές επιστολές που περιήλθαν στην κατοχή μας για την κατάσταση της Νεφρολογίας/Αιμοκάθαρσης στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Η έλλειψη πολιτικής απόφασης για ενίσχυση των τμημάτων αλλά και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των σχεδιασμών επέκτασης συγκεκριμένων τμημάτων π.χ. αιμοκάθαρσης οδήγησε από μόνη της σε συμφόρηση, έκπτωσή της ποιότητας των υπηρεσιών και αύξηση της επικινδυνότητας στο εν λόγω τμήμα.

Είναι επίσης εμφανής η έλλειψη διαφανούς διαδικασίας στην παραχώρηση υπηρεσιών αιμοκάθαρσης στον ιδιωτικό τομέα. Παράκληση μας είναι να δοθούν οδηγίες προς τον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει με ποια διαδικασία ο Υπουργός Υγείας διαπραγματεύτηκε την αγορά υπηρεσιών από συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, γιατί παρατηρήθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση της πολιτικής για επέκταση της αιμοκάθαρσης και ποιο θα είναι το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Προκύπτει επίσης το εύλογο ερώτημα, αν  υλοποιηθεί η αδιαφανής αυτή πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, ποιοι ασθενείς και με ποια κριτήρια θα οδηγούνται στο εν λόγω κέντρο.

Τέτοιες ενέργειες από μέρους του Υπουργείου είναι απαράδεκτες. Μας προκαλούν ανησυχίες σε συνάρτηση με το μέλλον των μεταμοσχεύσεων νεφρού που αντί να ενισχυθεί οδηγήθηκε στην απονεύρωση. Ζητούμε να διεξαχθεί έρευνα για το πώς κατέληξε επιστολή του Διευθυντή Νεφρολογικού στο συγκεκριμένο κέντρο που θέλει να πουλήσει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης στο Υπουργείο Υγείας. Είναι τουλάχιστον αλλοπρόσαλλο να κοινοποιείται από ιδιωτικό κέντρο προς τον Υπουργό Υγείας  επιστολή από διευθυντή τμήματος του κρατικού νοσηλευτηρίου.

Σε μια φάση που διακηρύττεται ως κυβερνητικός στόχος η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων για την οικονομική τους «άνθηση» τέτοιες ενέργειες οδηγούν στην αποδυνάμωση των τμημάτων, μετατρέποντας την «αυτονόμηση» σε ξεπούλημα υπηρεσιών, τμημάτων και μελλοντικά των ίδιων των νοσοκομείων με προφανείς τις συνέπειες για τους ασθενείς».

16/06/2015

PREV

Η Κυβέρνηση έχει προ πολλού επιλέξει το δρόμο της ανάληψης μονομερών δεσμεύσεων για τη χώρα

NEXT

Αντιλαϊκό τσουνάμι θα χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης αν περάσει η TTIP