Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η Ιστορική Αλήθεια δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένονται οι αμαρτίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς

Η Ιστορική Αλήθεια δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένονται οι αμαρτίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο θανάτου του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’, είναι μια εμβληματική μορφή στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και δίκαια χαρακτηρίζεται ως Εθνάρχης. Με τη δράση και την προσφορά του, έχει καταστεί σύμβολο Δημοκρατίας και Ελευθερίας για την Κύπρο και το λαό μας.

Ο Μακάριος ανέλαβε την ευθύνη ως πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καθοδηγήσει τη χώρα στα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια της ανεξαρτησίας. Υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελευθερία, απέναντι σε σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για τη διχοτόμηση του νησιού, αλλά και απέναντι στην εσωτερική υπόσκαψη του κράτους. Υπερασπίστηκε τη δημοκρατία απέναντι στην ξενοκίνητη Χούντα και τους ντόπιους φασίστες της ΕΟΚΑ Β’. Ακολούθησε μια αδέσμευτη εξωτερική πολιτική στηριγμένη σε αρχές αποφεύγοντας να καταστήσει την Κύπρο ουρά ξένων συμφερόντων και σχεδιασμών.

Διακήρυξε την πολιτική του «εφικτού» έναντι του «ευκταίου» αντιλαμβανόμενος ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, θα οδηγούσαν στην καταστροφή. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας συνομολόγησε το 1977 την πρώτη συμφωνία υψηλού επιπέδου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο. Μια γενναία απόφαση που αποτελεί και σήμερα καθοδηγητικό φάρο στις προσπάθειές μας για επίτευξη λύσης.

Ακολούθησε μια οικονομική και κοινωνική πολιτική, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κράτους, που οδήγησε σε σημαντική και γρήγορη ανάπτυξη τη νεοσύστατη Δημοκρατία.

Όλα αυτά αποτελούν πολιτική κληρονομιά και παρακαταθήκες που θα πρέπει και σήμερα να αποτελούν πηγή έμπνευσης και φάρος παραδείγματος.

Ανεξάρτητα από λάθη και αδυναμίες στην άσκηση πολιτικής από το Μακάριο, η προσπάθεια που καταβάλλεται οργανωμένα και ενσυνείδητα το τελευταίο χρονικό διάστημα από κύκλους της δεξιάς για να «ενοχοποιηθεί» ο Μακάριος για την τραγωδία της Κύπρου, είναι ανιστόρητη, προκλητική και απαράδεκτη. Και  ως τέτοια δεν μπορεί να γίνει ανεχτή και ωαπορρίπτεται.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την προσπάθεια αντιστροφής των ρόλων στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και τη μετατροπή του θύτη, και ειδικά του ΝΑΤΟ, σε αθώα περιστερά. Ούτε μπορούμε να δεχτούμε την εξίσωση των ευθυνών μέσα από τη θεωρία των σημερινών κυβερνώντων περί «εμφυλίου σπαραγμού» ή «βίας και αντιβίας» κατά την περίοδο πριν από τη μεγάλη προδοσία του 1974.

Η Ιστορική Αλήθεια δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένονται οι αμαρτίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς, αλλά πρέπει να είναι πηγή άντλησης συμπερασμάτων και διδαχής. Τιμώντας τη μνήμη του Μακαρίου, ως ΑΚΕΛ υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια.

Η μεγαλύτερη τιμή όμως στη μνήμη του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, η οποία να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ’79, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει αδιάλειπτα τον αγώνα μέχρι τη μέρα της λύτρωσης και της δικαίωσης του λαού μας.

02/08/2014

PREV

Επιλέγει τον μοναχικό της δρόμο η κυβέρνηση και εκ των υστέρων υπόσχεται διάλογο

NEXT

Συγχαρητήρια στην Κυπριακή αποστολή στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες