Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕK στηρίζει Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕK στηρίζει Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Δήλωση Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Τάκη Χατζηγεωργίου
Λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια στηρίζει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ. Στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και επαναβεβαιώνει την ανάγκη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταλήξουν σε λύση. Η πιο πάνω στήριξη εκφράζεται στο ψήφισμα για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2013. Παρόλο που η πιο πάνω δήλωση δεν αναγραφόταν στο προσχέδιο της εισηγήτριας, εν τούτοις υιοθετήθηκε μετά από τροπολογία που κατέθεσα.
Ως θετική στην έκθεση κρίνεται επίσης η έκκληση προς την Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο καθώς και να επιστρέψει την Αμμόχωστο βάσει του ψηφίσματος 550 (1984).
Εν τούτοις, η έκθεση περιλαμβάνει σοβαρές ασάφειες και λάθη τόσο στην παράγραφο για το Κυπριακό όσο και σε άλλα σχετικά σημεία. Γι’ αυτό και την καταψήφισα.
Δυστυχώς και φέτος επαναλαμβάνεται η προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άρση του βέτο που είχε θέσει το 2009 στο άνοιγμα 6 ενταξιακών κεφαλαίων. Η προσπάθεια αφορά τα κεφ. 23 (Δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) και 15 για την Ενέργεια. Αγνοείται παντελώς το ότι η Κύπρος μπλοκάρει την συζήτηση των εν λόγω κεφαλαίων καθώς η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Επίσης στο κείμενο υπάρχουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως αίτημα για απευθείας εμπόριο πριν την λύση.
Στα σημεία αυτά καταθέσαμε τροπολογίες οι οποίες παρά το ότι δεν εγκρίθηκαν έστειλαν το μήνυμα ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο βελτιώσεων.
Η έκθεση προόδου της Τουρκίας ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ.  Το κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του ΕΚ την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Σε συνεργασία με άλλους Ευρωβουλευτές, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το κείμενο με σημαντικές αναφορές, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο αλλά και να διαγράψουμε αναφορές που δεν λαμβάνουν υπόψη αντικειμενικά δεδομένα, όπως τις ευθύνες της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

PREV

Η επανακαταθεση του νομοσχεδίου συγκρούεται με τον κανονισμό της Βουλής

NEXT

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής 05/03/2014