Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η αγροτική μας οικονομία βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία

Η αγροτική μας οικονομία βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία

Γραπτή δήλωση Γιαννάκη Γαβριήλ Βουλευτή ΑΚΕΛ

Οι επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία του τόπου από το εμπάργκο εξαγωγής γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία

 

Τόσο ως ΑΚΕΛ, όσο και ως πλειοψηφία της Βουλής είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συνταχθεί υπέρ των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Σήμερα δυστυχώς η αγροτική μας οικονομία βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών αποφάσεων.

Οι ζημιές για την αγροτική οικονομία σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση υπερβαίνουν τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο απόσυρσης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα αφού μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο σχέδιο. Από το σχέδιο αυτό μπορούμε να εκταμιεύσουμε 4 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις μόνο για 1200 δεκάρια.

Σύμφωνα όμως με όλους τους επηρεαζόμενους, λόγω αυτών των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων,  το μέγιστο ποσό εκταμίευσης δεν θα υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια.

Οι ζημιές είναι τεράστιες, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις από τις πιέσεις που θα δεχτούν οι τιμές των κυπριακών προϊόντων ένεκα των πλεονασμάτων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. θέμα το οποίο ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί ούτε έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.

Καλούμε την κυβέρνηση, όπως ως πρώτο μέτρο προχωρήσει στην διεκδίκηση παράτασης της εφαρμογής του σχεδίου καθώς και την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης των παραγωγών.

 

1/11/2014

PREV

Τεράστιες οι ευθύνες Προέδρου της Δημοκρατίας- Συναγερμού για το θέμα της Διοικητού της ΚΤ

NEXT

Αποτελέσματα της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής που φιλοξένησε το ΑΚΕΛ