Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αποτελέσματα της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής που φιλοξένησε το ΑΚΕΛ

Αποτελέσματα της Περιφερειακής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής που φιλοξένησε το ΑΚΕΛ

Πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στις 24-25 Οκτωβρίου, περιφερειακή συνάντηση των ΚΚ και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής με κύριο θέμα το Παλαιστινιακό. Συμμετείχαν δέκα κόμματα και δυο οργανώσεις, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά. Συνδιοργανώθηκε από το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού, το ΚΚ Ισραήλ και το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τις ευχαριστίες του στα αδελφά κόμματα και τις οργανώσεις που εκδήλωσαν ομόγνωμα την αλληλεγγύη τους στον κυπριακό λαό, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία. Εγκρίθηκε μάλιστα σχετικό ψήφισμα.

Πολλά είναι και τα μηνύματα προς το ΑΚΕΛ, κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη και αλλού που ανταποκρινόμενα στην έκκληση αλληλεγγύης που απέστειλε το ΑΚΕΛ, μετάφεραν την στήριξη τους στον αγώνα του κυπριακού λαού και καταδίκασαν την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης.

Κατά τη Συνάντηση, μετά από εις βάθος συζήτηση, εκδόθηκε διακήρυξη για το παλαιστινιακό πρόβλημα καθώς και για τις εξελίξεις στη Συρία και Ιράκ με έμφαση στο Κομπάνι.

Όλα τα συμμετέχοντα κόμματα εξέφρασαν την πλήρη και σταθερή αλληλεγγύη τους προς τον Παλαιστινιακό Λαό απέναντι, στην τρίτη μέσα σε πέντε χρόνια, ισραηλινή επίθεση σε βάρος της Γάζας. Κάλεσαν να αναγνωριστεί ανεξάρτητο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του,  και να ασκηθεί πίεση προκειμένου να αναγκαστεί το Ισραήλ να αποδεχτεί μια συνάδουσα με αυτά οριστική και συνολική διευθέτηση.

Εκφράζουν ακόμα την αλληλεγγύη και την υποστήριξη τους στον αγώνα του λαού του Ιράκ και της Συρίας και ειδικά των Κούρδων στο Κομπάνι της Συρίας, που στοχεύει στην προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή έναντι των εγκλημάτων του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» που εντείνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς και στο λαό της Συρίας που αντιστέκεται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το αιματοκύλισμα της χώρας.

Στα πλαίσια της Συνάντησης ανταλλάγηκαν, μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, απόψεις για κοινές πρωτοβουλίες των κομμάτων της περιοχής που βοηθούν στην διεθνιστική αλληλεγγύη και αυξάνουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης έναντι των επεμβάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και της λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται και τα πιο κάτω:

  1. Να πραγματοποιηθεί μια ευρεία συνάντηση Κομμουνιστικών, Εργατικών κομμάτων και του προοδευτικού κινήματος με θέμα το Παλαιστινιακό.
  2. Να πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη στην Παλαιστίνη με συμμετοχή κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων.
  3. Να ασκηθούν πιέσεις προς τις κυβερνήσεις των χωρών των κομμάτων. Να τεθούν στα κοινοβούλια ζητήματα που αφορούν τον αγώνα τον Παλαιστινίων για ελευθερία, την καταδίκη της πρόσφατης εισβολής και κύρια την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.
  4. Να απευθυνθεί πρόσκληση προς το ΚΚ Ισραήλ και το Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού για επίσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο, επαφές και εκδηλώσεις.
  5. Να αξιοποιηθεί η 29η Νοεμβρίου (Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη) για την ταυτόχρονη πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στις χώρες μας.

Πιο κάτω παρατίθεται το ψήφισμα για τις Τουρκικές προκλήσεις και οι δύο διακηρύξεις για το Παλαιστινιακό και το Κομπάνι.

1/11/2014

 Για την κατάσταση στο Κομπανί της Συρίας
Για το Παλαιστινιακό Ζήτημα
Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό

PREV

Η αγροτική μας οικονομία βιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τις επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία

NEXT

Αλληλεγγύη της για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου από το Φόρουμ του Σάο Πάολο