Home  |  Βουλή   |  Ετσιθελισμός των κυβερνώντων στο θέμα της σύνταξης χηρείας στους άνδρες

Ετσιθελισμός των κυβερνώντων στο θέμα της σύνταξης χηρείας στους άνδρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικαλούμενος συνταγματικά προβλήματα, αποφάσισε την αναπομπή του νόμου για την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες, αυτή τη φορά λόγω της αφαίρεσης από το νομοσχέδιο των διατάξεων που αφορούν σταδιακή αύξηση (από την 1/1/2024) των εισφορών επί των ασφαλιστέων αποδοχών, οι οποίες καταβάλλονται στο ΤΚΑ. Η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για αύξηση των εισφορών είναι κάτι που προβλέπεται ήδη μέσα από τη βασική νομοθεσία, γι΄ αυτό και ως ΑΚΕΛ διαφωνήσαμε με τη συμπερίληψη αυτής της πρόνοιας στο νόμο από τώρα.

Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνώντες ούτε και αυτή τη φορά σεβάστηκαν τη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε αναφορά του νόμου στο Ανώτατο, επιβάλλοντας στην ουσία την αντισυνταγματική πρόνοια για δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας μόνο στους άνδρες των οποίων η σύζυγος έχει αποβιώσει κατά ή μετά την 1/1/2018. Μια πρόνοια, η οποία διατηρεί την αδικία σε βάρος των ανδρών των οποίων η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν από την ημερομηνία αυτή.

Οι κυβερνώντες εμμένουν δογματικά και ετσιθελικά στην ιδεολογικό-πολιτική τους φιλοσοφία για ρύθμιση του όλου θέματος με τρόπο που διατηρεί τις ανισότητες και τη διάκριση σε βάρος της πλειοψηφίας των χήρων ανδρών. Επιπρόσθετα, με την αναπομπή προκαλείται περαιτέρω καθυστέρηση στην παραχώρηση της σύνταξης χηρείας στους χήρους άνδρες.

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει την αναπομπή του Προέδρου.

22/7/2019

PREV

Διπλά λανθασμένη η απόφαση στέγασης δικαστηρίων στο "Φιλοξενία"

NEXT

Να μην θυματοποιηθούν υποψήφιοι φοιτητές μουσικών σχολών στην Ελλάδα-Ερώτηση ΑΚΕΛ προς Υπ. Παιδείας