Home  |  Βουλή   |  Διπλά λανθασμένη η απόφαση στέγασης δικαστηρίων στο “Φιλοξενία”

Διπλά λανθασμένη η απόφαση στέγασης δικαστηρίων στο “Φιλοξενία”

Δηλώσεις Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Στην Επιτροπή Ελέγχου είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε εκ νέου το θέμα της προσωρινής στέγασης του Εφετείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου στο χώρο του «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» στη Λευκωσία.

Επαναβεβαιώθηκε στη συνεδρία ότι είναι διπλά λανθασμένη μια τέτοια απόφαση. Είναι λανθασμένη, πρώτα απ’ όλα, γιατί η στέγαση των Δικαστηρίων στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» δεν συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο, ούτε με το εκπαιδευτικό ίδρυμα με το οποίο θα συνυπάρχει, το ΑΞΙΚ, αλλά ούτε και με το Συνεδριακό Κέντρο. Πιο απλά: δεν συνάδουν οι «κλούβες», τα κρατητήρια εντός του χώρου, η λειτουργία ενός δικαστηρίου με ένα Συνεδριακό Κέντρο ή με ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Είναι, επίσης, λανθασμένη η στέγαση των Δικαστηρίων στον εν λόγω χώρο, γιατί ήδη το ΑΞΙΚ έχει ανάγκες, τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει με βάση τα σημερινά δεδομένα και αυτές οι ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί και που προβλέπουν, για παράδειγμα, ότι το ΑΞΙΚ θα προσφέρει και τετραετές πρόγραμμα σε πτυχιακό επίπεδο. Θα περιορίσει σημαντικά, δηλαδή, τη δυνατότητα ανάπτυξης του ΑΞΙΚ μια τέτοια απόφαση.

Ως εκ τούτου, στην Επιτροπή αποφασίστηκε όπως αποσταλεί επιστολή στην εκτελεστική εξουσία, μέσα από την οποία να απευθύνεται έκκληση για παράταση της διαδικασίας των προσφορών -θα είναι η δεύτερη φορά που θα δοθεί παράταση- και στο ενδιάμεσο να υπάρξει δυνατότητα επανεξέτασης του ζητήματος, ώστε να εξευρεθεί καταλληλότερος χώρος για τα Δικαστήρια είτε μέσω ενοικίασης άλλου κτηρίου, είτε μέσω της αξιοποίησης κτηρίου ή εγκαταστάσεων που ανήκουν στο κράτος ή ιδιοκτησίας της ΚΕΔΙΠΕΣ του πρώην Συνεργατισμού. Υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές που θα μπορούσαν να εξεταστούν και ελπίζουμε ότι η εκτελεστική εξουσία θα λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Απάντηση σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι στην ουσία ζητείται η ακύρωση της διαδικασίας:

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη θέση για ακύρωση της διαδικασίας, που θα σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία αποφασίζει τελεσίδικα να μην προχωρήσει με την προσωρινή στέγαση των δικαστηρίων στον συγκεκριμένο χώρο και με πιθανή απόφαση για παράταση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ήδη από μόνη της η εκτελεστική εξουσία έχει δώσει μία παράταση σε ότι αφορά τη διαδικασία των προσφορών. Μια δεύτερη παράταση, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει στην εκτελεστική εξουσία να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εμείς πιστεύουμε ότι αν γίνει σοβαρή διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν, μπορεί να δοθεί καταλληλότερη λύση που θα εξυπηρετεί και το ΑΞΙΚ και τις υπαρκτές ανάγκες των -υπό δημιουργία- δικαστηρίων. Διότι, δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις για τη δημιουργία των δύο δικαστηρίων.

17/07/2019

PREV

Εξετάσεις τετραμήνων: Πειραματισμοί, παζάρια και σκοπιμότητες σε βάρος των παιδιών μας

NEXT

Ετσιθελισμός των κυβερνώντων στο θέμα της σύνταξης χηρείας στους άνδρες