Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ετεροβαρής η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ετεροβαρής η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή

Η Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ είναι ετεροβαρής και προκαλεί δικαιολογημένα αισθήματα απογοήτευσης και δυσφορίας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται αρκετά αρνητικά στοιχεία, με αποκορύφωμα τον τρόπο παρουσίασης των προκλητικών τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις αναφορές για απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ενώ η Τουρκία ξεπέρασε πλέον κάθε όριο προκλητικότητας εκδίδοντας και ανανεώνοντας  NAVTEX που δεσμεύει νότιες περιοχές της ΑΟΖ μας, ακόμη και απέναντι από τις ελεύθερες ακτές, ο Γ.Γ. αρκείται σε μια απλή διαπίστωση του γεγονότος, χωρίς καμία απολύτως επίκριση. Πώς είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη και της Συνθήκης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και ο Γ.Γ. απλώς να καταγράφει το γεγονός ότι εκδόθηκε NAVTEX; Η κοινή λογική λέει ότι αυτή η στάση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης αλλά και ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει να προκαλεί και να παραβιάζει ασύστολα βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η αναφορά σε άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την καθιστούν ανήμπορη να συμμετέχει αποτελεσματικά σε ένα αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Η εξόχως προβληματική αυτή φρασεολογία δεν υπήρχε σε εκθέσεις των τελευταίων αρκετών χρόνων. Ο μόνος τρόπος για οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος είναι η λύση του Κυπριακού και τέτοιες άκαιρες και άστοχες αναφορές απλώς ενθαρρύνουν τις χωριστικές τάσεις και λειτουργούν ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία ως αντικίνητρο για λύση.

Είναι πλέον πασιφανές ότι το Κυπριακό βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ ακούραστα προειδοποιούσε εδώ και δύο χρόνια, πάντα με συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς το τι δέον γενέσθαι. Είναι αδήριτη ανάγκη να αναληφθούν, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές αλλά και ικανές είτε να αναγκάσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε είτε, τουλάχιστον, να πείσουν τη διεθνή κοινότητα  να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

15/1/2015

PREV

Kουρεμένη και ουσιαστικά ανύπαρκτη η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη

NEXT

Να κοπεί και να καυτηριαστεί το κεφάλι της διαπλοκής και της χειραγώγησης στο κυπριακό ποδόσφαιρο