Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επίσκεψη στα ΜΙΕΕΚ και στην εσπερινή Τεχνική Σχολή που λειτουργούν στην Α’ Τεχνική στη Λεμεσό

Επίσκεψη στα ΜΙΕΕΚ και στην εσπερινή Τεχνική Σχολή που λειτουργούν στην Α’ Τεχνική στη Λεμεσό

Γραπτή δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, επικεφαλής Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

 

Είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε χθες Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015 τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ ) και την Εσπερινή Τεχνική Σχολή που λειτουργούν στην Α’ Τεχνική, στη Λεμεσό. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους Διευθυντές των σχολών, τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές, τους μαθητές και τον επιθεωρητή Τεχνικής Εκπαίδευσης κ. Κανάρη για τα προβλήματα και τις προοπτικές των Σχολών αυτών.

Νοιώθουμε την ανάγκη να υπογραμμίσουμε για ακόμα μια φορά τη μεγάλη σημασία των ΜΙΕΕΚ και την επιτυχία που αυτά σημειώνουν. Η λειτουργία των ΜΙΕΕΚ το 2012 αποτέλεσε καμπή στην εξέλιξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετατροπή των ΜΙΕΕΚ σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα αναμένουμε, βέβαια, να δούμε και να κρίνουμε το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτής της απόφασης.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι τα μεγάλα ζητήματα που είχαμε καταγράψει και πέρσι, που είχαμε συζητήσει στη Βουλή και με το Υπουργείο Παιδείας, παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι ότι οι φοιτητές των ΜΙΕΕΚ εξαιρούνται ακόμα από τη φοιτητική χορηγία και οποιοδήποτε άλλο ωφέλημα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι φοιτητές. Επιδιώκουμε και απαιτούμε, στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται για τη φοιτητική χορηγία, να τεθεί το ζήτημα και να περιληφθούν κατά την επόμενη χρονιά στους δικαιούχους και οι φοιτητές των ΜΙΕΕΚ. Αυτά τα παιδιά προέρχονται από τα λαϊκότερα στρώματα, φοιτούν με μεγάλες θυσίες των ιδίων και των οικογενειών τους και χρειάζονται τη στήριξη του κράτους. Αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα θα προτάξουμε έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η εξειδίκευση που παρέχεται στα ΜΙΕΕΚ σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς τομείς, όπως συγκολλητές για σημαντικές συγκολλήσεις (π.χ. φυσικού αερίου), διαχειριστές φυσικού αερίου, αρτοποιοί, ζαχαροπλάστες και προμηθευτές πλοίων, δημιουργούν πλέον έντονα την ανάγκη για κατοχύρωση αυτών τον επαγγελμάτων. Απαιτείται συντονισμός των Υπουργείων για κατοχύρωση των προσόντων που πρέπει να διέπουν τα επαγγέλματα αυτά.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε ΜΙΕΕΚ και Εσπερινές Σχολές και στις άλλες επαρχίες.

 

17/12/2015

PREV

Σταθερά με την πλευρά της τρόικα τοποθετείται η κυβέρνηση

NEXT

Απαράδεκτη και καταδικαστέα η στάση του Eurogroup έναντι της Ελλάδας