Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες

Ανακοίνωση

 Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες των κομμάτων Σιν Φειν Ιρλανδίας, Podemos Ισπανίας, του Πορτογαλικού Κουμμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματος των Εργατών Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Α. Κυπριανού ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό δίνοντας έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό με στόχο την επίτευξη λύσης. Τόνισε ότι η τουρκική πλευρά διαχρονικά τηρεί αδιάλλακτη στάση και με τις πρόσφατες προκλητικές της ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων. Επεσήμανε την ανάγκη να πειστεί η Τουρκία να αποσύρει τις προκλήσεις της έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος. Τόνισε πως όταν και εφόσον επαναρχίσει ο διάλογος ο στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας στη βάση των συμφωνημένων αρχών λύσης του κυπριακού των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο Α. Κυπριανού είπε ότι ανεξάρτητα από τις διακηρύξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η κατάσταση δυστυχώς παραμένει παρά πολύ δύσκολη για το λαό. Όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες η έξοδος από το μνημόνιο σε καμία περίπτωση δε θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόνισε ότι η κατάσταση στην Κύπρο εξελίσσεται ολοένα και χειρότερα για το λαό και δε διαφαίνεται προοπτική εξόδου από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με τις αποφάσεις του Eurogroup και της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη. Τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας  αριστερών πολιτικών κομμάτων για να αλλάξουν οι πολιτικές που ακολουθούνται. Προσκάλεσε αντιπροσωπείες του Σιν Φειν , των Podemos και του Κόμματος Εργατών Βελγίου να επισκεφθούν την Κύπρο, ενώ προγραμματίζει και δίκη του επίσκεψη στην Πορτογαλία.

Η ευρωβουλευτής Martina Anderson επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Σιν Φειν επεσήμανε ότι είναι αυταπάτη να θεωρεί κάποιος ότι με την έξοδο από το Μνημόνιο τερματίζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας. Διευκρίνισε ότι στην Ιρλανδία παρόλο που βγήκαν από το Μνημόνιο προ διετίας εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές και γι αυτό οργανώνονται τεράστιες διαδηλώσεις σε καθημερινή βάση. Επεσήμανε ότι ούτε οι δείκτες της οικονομίας ούτε οι άνθρωποι, πολύ περισσότερο, δεν ευημερούν.

Ο Πρόεδρος των Podemos Pablo Iglesias αναφέρθηκε εκτεταμένα στις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που επικρατούν στην Ισπανία. Μίλησε για τις μαζικές εκποιήσεις κυρίας κατοικίας και ότι είναι γι αυτό το λόγο που το κίνημα τους συγκεντρώνει μαζική στήριξη από τον ισπανικό λαό. Αναφέρθηκε στην πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο την οποία αποδέχθηκε με πολλή χαρά.

Από μέρους της αντιπροσωπείας του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ο επικεφαλής της, ευρωβουλευτής Joao Ferreira ενημέρωσε για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και για τη μεγάλη συζήτηση που οργανώνει το Πορτογαλικό Κομουνιστικό Κόμμα στις 20 Μαρτίου με θέμα το δημόσιο χρέος, τις εναλλακτικές επιλογές αντιμετώπισης της κρίσης και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα. Σημείωσε ότι θα υποδεχθούν με χαρά την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ που θα επισκεφθεί την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος τους επόμενους μήνες.

Οι βουλευτές του Βελγικού Κόμματος των Εργατών Raoul  Hedebouw και Marco Van Hees  έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον τόσο για την κοινοβουλευτική όσο και για την εξωκοινοβουλευτική δράση του ΑΚΕΛ. Ενημέρωσαν για τη δράση του Κόμματος τους και τις πολύ μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνονται στο Βέλγιο περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα.

Το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνόδευσαν στις συναντήσεις οι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιωτης και Τάκης Χατζηγεωργιου, η Βέρα Πολυκάρπου μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και η Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

 

26/02/2015

PREV

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

NEXT

Συνεπής υποστηρικτής της Κύπρου η Ρωσική Ομοσπονδία