Home  |  Βουλή   |  Επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων

Επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

Επέκταση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ εγγράφηκε από τον Ιούνιο του 2014 αυτεπάγγελτα θέμα για επέκταση της απασχόλησης του εποχικού ωρομίσθιου κυβερνητικού προσωπικού.

Στόχος της εγγραφής του θέματος ήταν η μείωση της ανεργίας μέσω της επέκτασης της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών από τους 6 στους 11 μήνες, με την κάλυψη του κόστους εργοδότησης τους από τις αποκοπές ύψους πέραν των €20εκ στους μισθούς και τις συντάξεις των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η αξιοποίηση του ποσού που δαπανάται για το ανεργιακό τους επίδομα, που σήμερα φτάνει τα €5,5εκ (ενώ όταν η απασχόληση ήταν για 6 μήνες το ανεργιακό έφτανε τα €8εκ). Επίσης, με την επέκταση της απασχόλησης του εποχικού ΩΚΠ δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης του ανάλογα με την εξειδίκευση του και κάλυψη αναγκών σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες, ιδιαίτερα με τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ υιοθετήθηκε έστω και μερικώς, αφού το Φεβρουάριο του 2015 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της απασχόλησης των 1656 εποχικών ωρομίσθιων εργατών από 6 σε 8 μήνες.

Ενώ εκτιμούμε ως θετικό βήμα την επέκταση της απασχόλησης, διαπιστώνουμε ότι ένα σημαντικό ποσό δεν δαπανάται στην απασχόληση των εποχικών, αλλά δημιουργείται «μαξιλαράκι» στα ταμεία της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου, ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε  περαιτέρω επέκταση της περιόδου απασχόλησης του εποχικού ΩΚΠ από τους 8 στους 11.

Σε αντίθετη περίπτωση θα μελετήσουμε το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης νόμου είτε για μείωση τους ύψους των αποκοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του προσωπικού του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε αυτό να είναι ίσο με το ποσό που δαπανάται για την 8κτάμηνη απασχόληση του εποχικού ωρομίσθιου προσωπικού, είτε για διατήρηση του ύψους των αποκοπών και τη μεταφορά των χρημάτων που δεν δαπανώνται για κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ζητήσαμε και αναμένουμε από το Γενικό Λογιστήριο να καταθέσει το ακριβές ποσό που εισπράττεται από τις αποκοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και το ακριβές ποσό που δαπανάται για κάλυψη του κόστους απασχόλησης του εποχικού ΩΚΠ.

08 Νοεμβρίου 2016

PREV

Παιδεία σε ρυθμούς αντιμεταρρύθμισης, αυταρχισμού και λιτότητας

NEXT

Δημιουργία Ταμείου Προνοίας ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων