Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ενημέρωση για τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας για την προστασία της παραλίας ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον ΥΠΕΣ

Ενημέρωση για τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας για την προστασία της παραλίας ζητά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από τον ΥΠΕΣ

Ανακοίνωση

 

O Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικο με θέμα την Νομοθεσία για την προστασία της παραλίας.

Παρατίθεται το αυτούσιο μέρος της επιστολής:

«Αναφερόμαστε στην πιο πάνω νομοθεσία και τα καθημερινά παράπονα που έρχονται ενώπιόν μας λόγω της πλημμελούς ή μη εφαρμογής της.

Όπως είναι γνωστό, τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζονται από τη νομοθεσία αυτή – θα έπρεπε να είχαν αρχίσει και ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά όλες οι προνοούμενες διαδικασίες για να έχουμε νόμιμους χρήστες στις παραλίες το αργότερο ως τις 31 Οκτωβρίου 2014- δεν έχουν τηρηθεί ενώ οι τοπικές αρχές , χωρίς κεντρική ή άλλη καθοδήγηση, αυτοσχεδιάζουν ή παρανομούν.

Η Κ.Ε. Παραλιών, ένα κατ´ εξοχή αρμόδιο όργανο που όρισε ο νομοθέτης και του ανατέθηκαν σημαντικές εξουσίες, δεν έχει λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς. Ακόμα και σήμερα απουσιάζουν τα σχέδια χρήσης όλων των παραλιών, τα τελευταία δεν στάλθηκαν στη Βουλή ούτε δημοσιεύθηκαν ή/ και τέθηκαν υπό την κρίση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν έχουν καθοριστεί τα δικαιώματα για έκδοση αδειών που προβλέπονται στη νομοθεσία αλλά ούτε έχουν εκδοθεί οι προνοούμενες καθοδηγητικές οδηγίες, αφήνοντας τις τοπικές αρχές να ενεργούν κατά το δοκούν. Ό,τι γίνεται σήμερα, είναι εκτός νομικής κάλυψης: άλλες αρχές εκδηλώνουν πρόθεση να εκμεταλλευτούν οι ίδιες τις παραλίες και άλλες να προκηρύσσουν προσφορές χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί νόμιμα και έγκαιρα η οποιαδήποτε διαδικασία. Άλλες αρχές δεν έχουν αποφασίσει ο,τιδήποτε.

Όπως είμαστε βέβαιοι γνωρίζετε, η προκήρυξη προσφορών είτε για αγορά του αναγκαίου υλικού είτε για την ανάθεση υπηρεσιών στις παραλίες είναι, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς για τις δημόσιες προσφορές, μια από μόνη της ιδιαίτερα απαιτητική διεργασία που επιβάλλει την αυστηρή τήρηση σειράς από βασικές αρχές διοικητικού δικαίου. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να συμμορφώνονται στις διατάξεις των νομοθεσιών αυτών, αιτιολογώντας τις αποφάσεις τους, αφού πρώτα και κύρια οι διαδικασίες που ακολουθούνται φέρουν το τεκμήριο της αμεροληψίας και αντικειμενικότητας.

Είναι γεγονός ότι τα χρονικά πλαίσια που προσφέρονταν δεν ήταν ικανοποιητικά για μια πιστή ετοιμασία όλης της αναγκαίας προπαρασκευαστικής εργασίας. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί κανένα να παρανομήσει ή σιωπηρά έστω να συναινέσει σε παράνομες πράξεις ή ενέργειες.

Ζητώ να με ενημερώσετε τι προτίθεστε να πράξετε για να ξεπεραστούν όλα τα πιο πάνω προβλήματα που επισημαίνω, πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας και λειτουργήσουν έγκαιρα και σωστά οι παραλίες ενόψει της τουριστικής περιόδου».

24/03/2015

PREV

Προεκλογικά είχε λύσεις για όλα, τώρα για όλα λέει ότι φταίνε οι προηγούμενοι...

NEXT

Πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών της τραπεζικής ληστείας