Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διαψεύδονται καθημερινά οι προσδοκίες των κυβερνώντων από τους «συμμάχους» και εταίρους

Διαψεύδονται καθημερινά οι προσδοκίες των κυβερνώντων από τους «συμμάχους» και εταίρους

Δήλωση Άριστου Δαμιανού,
Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή

 

Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με την Τουρκία περιέχουν αναφορές που πρέπει να αξιοποιηθούν, παρά το γεγονός ότι απουσιάζει η ρητή καταδίκη της τουρκικής παρανομίας.

Στα θετικά σημειώνουμε την παρότρυνση προς την Τουρκία όπως επιδείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της. Καθώς και την υποχρέωση αναγνώρισης όλων των κρατών – μελών ως προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας.

Ως πολιτικά ουδέτερη μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά σε «νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς και η ανάγκη «να διασφαλισθεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις».

Ως αρνητική καταγράφεται η απουσία απαίτησης για εκτόνωση της κρίσης που η ίδια η Τουρκία προκάλεσε, η οποία εκτόνωση προϋποθέτει άμεσο τερματισμό των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ουδόλως παραγνωρίζουμε τις ισορροπίες που επιδιώκονται εντός ΕΕ σε τέτοια ζητήματα. Ούτε αγνοούμε τις δυνατότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο την ώρα που ένα κράτος – μέλος δέχεται ουσιαστικά εισβολή, η έλλειψη αποφασιστικότητας από πλευράς ΕΕ αποτελεί αδυναμία έμπρακτης υλοποίησης της πολυδιαφημιζόμενης αλληλεγγύης.

Μια συνολική αποτίμηση των αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με δεδομένη της ανησυχητική δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί πίεση στην πλευρά μας αντί στην Τουρκία, θα πρέπει να οδηγήσει την κυβέρνηση σε σοβαρή επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων της και σε αναπροσανατολισμό στην εξωτερική πολιτική.

Η μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αφενός πλήττει τις σχέσεις της Κύπρου με παραδοσιακούς φίλους και αφετέρου –κρίνοντας εκ του αποτελέσματος- αποτυγχάνει να αποδώσει τα αναμενόμενα. Ταυτόχρονα διαψεύδονται –δυστυχώς- καθημερινά οι προσδοκίες των κυβερνώντων από τους «συμμάχους» και εταίρους.

 

25/10/2014

PREV

Προσπάθεια ισοπέδωσης της δημοκρατικής αντίστασης με την παρανομία και το πραξικόπημα

NEXT

Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τον Κυπριακό Λαό στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας