Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διαφωνούμε κάθετα γιατί προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών

Διαφωνούμε κάθετα γιατί προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών

 

mail epistoloxarto

 

ΔΗΛΩΣΗ ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΚΕΛ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΗΚ

Ως Επιτροπή Εμπορίου, τον περασμένο Απρίλιο προσπαθήσαμε πολύ έτσι ώστε να καταλήξει η ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας σε μια συμφωνία, αναφορικά με τη μελέτη για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο, μια συμφωνία η οποία παρόλο που αυτή δεν συμπεριελάμβανε σημαντικά για εμάς ζητήματα αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί μας, όπως το θέμα της Εθνικής Ασφάλειας, το μικρό και απομονωμένο σύστημα, το μικρό μέγεθος της αγοράς, η Διοίκηση της ΑΗΚ την αποδέχτηκε με πολλές επιφυλάξεις. Όλοι ευελπιστούσαμε τότε, σε μια ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη μελέτη, με αντικειμενικά και ρεαλιστικά κριτήρια, για το καλό του τόπου.

Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών παραβιάζοντας τον ορό της συμφωνίας για αποφυγή μονομερών ενεργειών, κατάθεσε το νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ με το οποίο ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε κάθετα γιατί προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών και από το οποίο, παρ’ όλες τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι δεν επηρεάζει την ΑΗΚ, μέχρι σήμερα η Αρχή δεν έχει εξαιρεθεί.

Παράλληλα, το Υπουργείο Ενέργειας διεξάγει δημόσιο διάλογο για νομοσχέδιο με το πρόσχημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ενώ ως γνωστό από το 2012 μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ο Διαχειριστής είναι νομικέ πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημιουργώντας στην ουσία μια νέα Αρχή, αποξενώνοντας περιουσιακά στοιχειά της ΑΗΚ. Ουσιαστικά δημιουργούνται τετελεσμένα που οδηγούν τη μελέτη που έχει προκηρυχτεί σε προαποφασισμένα και καθοδηγούμενα αποτελέσματα αφού προκαταλαμβάνει θέματα για τα οποία η μελέτη οφείλει να αναλύσει για να ληφθούν αργότερα ,οι πιο σωστές αποφάσεις.

Δυστυχώς, σήμερα διαπιστώθηκα ότι η ΡΑΕΚ, ο σύμβουλος του Κράτους σε θέματα ενέργειας, η ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη για τα ζητήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όχι μόνο διαφωνεί με το Νομοσχέδιο για το Διαχειριστή, όχι μόνο διαφωνεί με τη συμπερίληψη της ΑΗΚ στο Νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ αλλά ούτε καν ρωτήθηκε από τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών για τα νομοσχέδια αυτά. Ούτε καν ζητήθηκε η γνώμη της ΡΑΕΚ απλά για να μπορέσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει το Νομοσχέδιο για τις ΔΟΚΕ και το Υπουργείο Ενέργειας να σταματήσει τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τον Διαχειριστή, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο, η οποία πρέπει να γίνει με την εμπλοκή της ΑΗΚ.

Για ακόμα μια φορά, διαπιστώνουμε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα ενός κερδοφόρου ημικρατικού οργανισμού ο οποίος αποτελεί περιουσία του κυπριακού λαού όπως η ΑΗΚ, στα ιδιωτικά συμφέροντα, ακολουθώντας μια διαδικασία η οποία τελικά θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για να θησαυρίσουν κάποιοι.

Η Κυβέρνηση δε σέβεται το γεγονός ότι η ΑΗΚ (Διοικητικό Συμβούλιο, Διεύθυνση και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις) εδώ και καιρό καταβάλλουν μια τεραστία προσπάθεια για να μεταρρυθμίσουν την Αρχή και να πετύχουν το Λειτουργικό και Λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις αποφάσεις της ΡΑΕΚ και ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην Αρχή να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας της.

Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΗΚ πρέπει να παραμείνει ως ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος άλλα και τον υγιή ανταγωνισμό στον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και όχι να παραδοθεί σε ιδιωτικά μονοπώλια.

7/7/2015

PREV

O Ελληνικός λαός έγραψε για μια ακόμη φορά ιστορία

NEXT

Πρωτόγνωρη διαδικασία προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών