Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Πρωτόγνωρη διαδικασία προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών

Πρωτόγνωρη διαδικασία προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ για τη συζήτηση γύρω από το Νομοσχέδιο για το Νέο Σύστημα Διορισμού

 

Mέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία προχειρότητας και αυτοσχεδιασμών, διαμορφώθηκε σήμερα μια πρόταση το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, η οποία σε χρόνο εξπρές, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θέλουν να ψηφιστεί άρον- άρον την Πέμπτη.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τελική κατάληξη, αφού αυτή στερείται συνολικού σχεδιασμού και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη διαδικασία των εξετάσεων, όπως και της συνολικότερης  μοριοδότησης, γίνεται τις τελευταίες μέρες, υπό τον εκβιασμό των χρονικών περιθωρίων, ένα «κόψιμο-ράψιμο», για να κλείσει άρον-άρον το θέμα.

Υπάρχει εξόφθαλμος κίνδυνος πλέον να διαμορφωθεί ένας νόμος που θα προάγει την παραπαιδεία, σε πανεπιστημιακό και μεταπανεστημιακό επίπεδο. Να οδηγούνται οι νέοι μας σ’ ένα κυνήγι απόκτησης «προσόντων» εφόσον θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν και να κατατάσσονται στη βάση «κριτηρίων», πολύ πρόχειρα και ατεκμηρίωτα επιλεγμένων.

Το ΑΚΕΛ θα προσπαθήσει να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλο αυτό το διάστημα της συζήτησης της αλλαγής του Συστήματος Διορισμού (περίπου 2 χρόνια), κρατήσαμε μια σταθερή θέση αρχών που βοήθησε την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη.

      Επιμείναμε από την αρχή ότι η Κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει στις μονιμοποιήσεις που όφειλε για τους εκπαιδευτικούς Μέσης, Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής εκπαίδευσης. Τελικά η κυβέρνηση αποδέχτηκε, έστω λεκτικά προς το παρόν να προχωρήσει σταδιακά σε αριθμό μονιμοποιήσεων.

      Επιμείναμε σε μεταβατική περίοδο, με δύο καταλόγους. Οι κυβερνώντες μας έλεγαν για ένα χρόνο ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική, για να προχωρήσουν τελικά και να την υιοθετήσουν στη συνέχεια.

      Επιμείναμε σήμερα σε επέκταση της μεταβατικής περιόδου για να διασφαλιστούν, όσο το δυνατό περισσότεροι νεαρότεροι εκπαιδευτικοί, συμβασιούχοι, έκτακτοι, αντικαταστάτες, όσοι πέρασαν προϋπηρεσιακή κατάρτιση. Τελικά έγινε κατορθωτό να υιοθετηθεί η θέση για επέκταση μέχρι το 2027.

Αν δεν ήταν η σθεναρή στάση του ΑΚΕΛ, το νομοσχέδιο θα ήταν πολύ χειρότερο από ότι σήμερα είναι. Το ΑΚΕΛ, σε περίπτωση που θα προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο, θα καταθέσει προτάσεις και τροπολογίες που να προστατεύουν τους συμβασιούχους και να βελτιώνουν τα κριτήρια μοριοδότησης

7/7/2015.

PREV

Διαφωνούμε κάθετα γιατί προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών

NEXT

Ομιλία Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην ολομέλεια της Βουλής για το θέμα του ΕΕΕ