Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Διακήρυξη του Προγραμματικού Συνεδρίου

Διακήρυξη του Προγραμματικού Συνεδρίου

Δίνουμε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προγραμματικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2014.

Με την ευκαιρία του Προγραμματικού Συνεδρίου του, το ΑΚΕΛ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς το σύνολο του κυπριακού λαού.

Η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που εγείρονται ενώπιον του λαού και της χώρας μας είναι πολλά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο, των οποίων η εξέλιξη θα καθορίσει το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Το πρώτο πρόβλημα είναι η κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ντε φάκτο διαίρεση που η Τουρκία επέβαλε με τη δύναμη των όπλων το 1974. Η παράνομη παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, η κατοχή και η διαίρεση εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα μας. Σαράντα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ και από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή με την παρέλευση του χρόνου να παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, η επίτευξη λύσης αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Η διασφάλιση ενός ειρηνικού μέλλοντος έχει ως προαπαιτούμενο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Λύση η οποία θα προνοεί τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, καθώς και την επανένωση του τόπου και του λαού. Λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων σε μια αποστρατιωτικοποιημένη κοινή πατρίδα. Συνεπείς με τη θέση μας, αλλά και με την πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση που να προνοεί για αποστρατιωτικοποίηση, εναντιωνόμαστε στην πρόθεση της κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του, όπως είναι ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη. Όραμα μας να μπορούν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι χωρίς έξωθεν επεμβάσεις να δημιουργούν το κοινό τους μέλλον σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

Η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης επιβάλλει αφοσίωση και συνέπεια στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ –που προνοούν για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Έθνη- στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και ‘79 και στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Επιβάλλει απαρέγκλιτη συνέπεια στις αρχές λύσης, αλλά και ρεαλισμό στη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικής.

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για το ΑΚΕΛ πρώτιστη πατριωτική προτεραιότητα. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός πως παρά τη διαφωνία του Κόμματός μας με την τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στήριξη όλων των υπολοίπων κομμάτων για συνομολόγηση κοινής διακήρυξης και παρά το γεγονός ότι αυτή υπολείπεται των κοινών ανακοινωθέντων Χριστόφια – Ταλάτ και των σχετικών συγκλίσεων, το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό το γεγονός δεν αναιρεί τις θέσεις του Κόμματος. Σε ορισμένα σημεία μας χωρίζει χάσμα απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χάσμα απόψεων μας χωρίζει και με όσες δυνάμεις δεν αποδέχονται τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο δρόμος μέχρι την επίτευξη λύσης δεν θα είναι εύκολος ούτε και απλός. Στη διαπραγμάτευση οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβάλλεται σ’ αυτή τη διαδικασία να υπερασπίζεται αρχές. Επιβάλλεται να προωθήσει τη συλλογικότητα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, να ενημερώνει και να διαβουλεύεται συνεχώς με τις πολιτικές δυνάμεις. Επιβάλλεται να εμπλέκει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Στο εσωτερικό μέτωπο επιβάλλεται να κυριαρχήσουν η συναίνεση, η σύνεση, ο διάλογος. Χρειάζεται να απορριφθούν οι τακτικές των δαιμονοποιήσεων αλλά και των εξιδανικεύσεων και να κατισχύσει η υπευθυνότητα και ο ορθολογισμός. Το ΑΚΕΛ όπως πάντα θα λειτουργήσει με σοβαρότητα, ανεξαρτήτως αν το ίδιο ήταν θύμα καθημερινών ανελέητων άδικων επιθέσεων κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Δ. Χριστόφια. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

Το δεύτερο πρόβλημα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε είναι η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας. Η Κύπρος είναι θύμα της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, που έχει πλήξει με ιδιαίτερη δριμύτητα την Ευρωζώνη, αλλά και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος στη χώρα. Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το κούρεμα καταθέσεων έχει καταστρέψει την οικονομία μας και την έχει ρίξει σε ένα φαύλο κύκλο ανατροφοδοτούμενης και επιδεινούμενης ύφεσης. Την κρίση και την ύφεση την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την επιβολή του αντιλαϊκού μνημονίου τα κέρδη έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ η αγοραστική αξία των μισθών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1996.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ όχι μόνο δεν αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη επίθεση της Τρόικα και στο μνημόνιο της, αλλά το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για να προωθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όχι μόνο δεν συζητά καμιά άλλη λύση για έξοδο από το μνημόνιο, όχι μόνο δεν περιορίζεται στην πιστή εφαρμογή του, αλλά ενεργεί ως τροϊκανότερη των τροϊκανών επιβάλλοντας πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό όμως προκαλεί τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού, αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την ανεργία, αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα σε βάρος των εργαζομένων, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, ξηλώνει το κοινωνικό κράτος και εκμηδενίζει την όποια προοπτική για έξοδο από την κρίση.

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για αποδέσμευση από το μνημόνιο σύντομα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συζητήσει αυτή την πρόταση. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν κρατούν την Κύπρο εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα του μνημονίου που παίρνει τη χώρα μας πολλές δεκαετίες πίσω. Το ΑΚΕΛ δεν περιορίζεται μόνο στην πρόταση για αποδέσμευση από το μνημόνιο. Έχει και προωθεί, εντός και εκτός Βουλής, προτάσεις για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας, για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και προστασία του δημόσιου πλούτου, για στήριξη της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους. Δυστυχώς και εδώ το ΑΚΕΛ συναντά την αντίδραση των κυβερνώντων.

Η διαχείριση των υδρογονανθράκων, η ανακάλυψη των οποίων αποτελεί μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης Χριστόφια, αποτελεί πλέον ζήτημα ζωής για τη χώρα και το λαό μας. Δυστυχώς οι καθυστερήσεις, καθώς και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για περιορισμό του κράτους και μεταφοράς στο ιδιωτικό κεφάλαιο της διαχείρισης των υποδομών, μας δημιουργούν εύλογες υποψίες και έγνοιες. Επιβάλλεται η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για συλλογική και χρηστή διαχείριση των υδρογονανθράκων προς όφελος της κοινωνίας.

Στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η Κύπρος μας, το ΑΚΕΛ δηλώνει και πάλι «παρόν». Συνεπές και σταθερό στην ανθρωποκεντρική ιδεολογία του, εμπνεόμενο από τα ιδανικά του, πιστό στις ιστορικές του παραδόσεις και στην προοπτική του σοσιαλισμού, ενωμένο και ανανεωμένο το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου και του λαού, για προώθηση της πολιτικής της επαναπροσέγγισης ενάντια στον εθνικισμό – σοβινισμό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να καταπολεμήσει τον εθνικισμό και τον καλούμε να το πράξει. Το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μπορέσει η Κύπρος να πορευτεί με σιγουριά στο μέλλον απαλλαγμένο από κάθε μνημονιακή δέσμευση. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την οικοδόμηση ενός νέου οικονομικού μοντέλου που να στηρίζεται στη μεικτή οικονομία και να έχει στο επίκεντρό του τον απλό άνθρωπο και τις βασικές του ανάγκες. Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και την προώθηση της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου.

Το ΑΚΕΛ δίνει σκληρό αγώνα για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας. Δίνει σκληρό αγώνα για να οικοδομηθεί η προοπτική, η οποία θα προκύψει μέσα από την αντίσταση στην Τρόικα και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τις οποίες θεσμοθετεί και επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός για την Κύπρο και μπορούμε να τον κατακτήσουμε.

Το ΑΚΕΛ απευθύνεται προς όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τις γυναίκες, όλους όσοι ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της νεοφιλελεύθερης επέλασης και των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη και τους καλεί να συμπορευτούν μαζί μας για ένα αξιοπρεπές παρόν, για ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο μας.

Το αξίζουμε! Το μπορούμε!       

 

PREV

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπουλήσει τον εθνικό πλούτο

NEXT

Ενημέρωση για ΓΕΣΥ ζητούν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις