Home  |  Βουλή   |  Διαγραφή φόρου κληρονομιάς σε ακίνητα στα κατεχόμενα – Προβλήματα κοινοτικών συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων

Διαγραφή φόρου κληρονομιάς σε ακίνητα στα κατεχόμενα – Προβλήματα κοινοτικών συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά, Προέδρου Επιτροπής Προσφύγων

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων  συζητήθηκε η Πρόταση Νόμου που κατάθεσε το ΑΚΕΛ και  αφορά τις περιπτώσεις επιβολής φόρου κληρονομιάς για ακίνητα στις κατεχόμενες περιοχές και στις μη προσπελάσιμες περιοχές στην νεκρή ζώνη, ο ιδιοκτήτης των οποίων έχει αποβιώσει πριν την 20η Ιουλίου 1974. Η πρόταση νόμου προνοεί διαγραφή της επιβολής φόρους κληρονομιάς σε αυτές τις περιπτώσεις με ισχύ από την 20η Ιουλίου 1974. Η πρόταση θα τύχει επεξεργασίας από την νομική υπηρεσία και θα επανέλθει στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.

Συζητήθηκαν επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινοτικά συμβούλια των κατεχόμενων κοινοτήτων. Μέσα από την συζήτηση διαφάνηκε ότι συνεχίζει η διάκριση σε βάρος των κατεχόμενων κοινοτήτων εφόσον η οικονομική χορηγία που παραχωρείται είναι μηδαμινή και  δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και τις πολλαπλάσιες προσπάθειες που χρειάζονται τα κοινοτικά συμβούλια για να έρθουν σε επαφή με τους εκτοπισμένους που διαμένουν σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου. 

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της στέγασης των κατεχομένων συμβουλίων,  της ρύθμισης του θέματος της παραχώρησης κρατικής χορηγίας στην βάσει προϋπολογισμού που θα καταθέτουν αλλά και των διαδικασιών ελέγχου των λογαριασμών τους από το Γενικό Ελεγκτή. Οι εκπρόσωποι των κατεχόμενων κοινοτήτων σημείωσαν την ανάγκη αύξησης τόσο της χορηγίας όσο και της αποζημίωσης ύψους 855 Ευρώ ετησίως που παραχωρείται στους κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων και την  ενίσχυση του έργου της  διαφώτισης που επιτελούν εντός και εκτός Κύπρου.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν να  απευθυνθούν γραπτώς προς τον Υπουργό Εσωτερικών και προς τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να προχωρήσει άμεσα σε επανεξέταση των αιτημάτων της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων και της παραχώρηση χορηγίας σε αυτές στην βάση του έργου και του προϋπολογισμού που θα καταθέτουν.

Τέλος, φαίνεται ότι οδεύει προς το τέλος η διαφορά που υπήρχε σε σχέση με τη συμμετοχή των Κοινοτικών Συμβουλίων των κατεχομένων κοινοτήτων στην Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και της μη εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, θέμα που απασχόλησε σε αρκετές συνεδρίες την Επιτροπή .

 11 Ιουλίου 2017

PREV

Ερώτηση Γιώργου Κ. Γεωργίου για τη μετακίνηση της Διευθύντριας του Παγκύπριου Γυμνασίου

NEXT

Δήλωση Γιώργου Κ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας