Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ απείχαν απο την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό

ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ απείχαν απο την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη

 

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, επέλεξαν να μην υπερψηφίσουν το ψήφισμα αλληλεγγύης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον ελληνικό λαό. Τούτο αποτελεί αναφαίρετο, δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αποτελεί όμως ταυτόχρονα δικαίωμα του λαού και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων να κρίνουμε την στάση των δυο αυτών κομμάτων. ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ αρνήθηκαν να εγκρίνουν ένα ψήφισμα το οποίο ενώ δεν καλεί τον ελληνικό λαό να στηρίξει την μια ή την άλλη επιλογή στο δημοψήφισμα, την ίδια στιγμή καταγράφει την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν στον ελληνικό λαό οι αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και κυρίως καλεί τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να ενεργήσουν με βάση τις διακηρυγμένες αρχές της Ε.Ε., σεβόμενοι, τις δημοκρατικές επιλογές και την λαϊκή κυριαρχία των Ελλήνων.

Η ηγεσία του Συναγερμού είναι κατανοητό ότι παραμένει συνεπής στη γραμμή που χάραξαν από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογική ετυμηγορία του ελληνικού λαού, οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης.

Τη γραμμή της απόλυτης ταύτισης τους με τις θέσεις Μέρκελ, Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ και Τρόικας.

Τελευταία αλλά καθοριστικότερη ίσως πράξη ταύτισης τους με τις εκβιαστικές επιλογές των θεσμών, ήταν η συμφωνία τους στην άρνηση ολιγοήμερης επέκτασης του ελληνικού προγράμματος και η συνεπακόλουθη επιβολή capital controls στις τράπεζες, ώστε ο εκβιασμός των δανειστών να μεταφερθεί πλέον στον κάθε έλληνα ξεχωριστά.

Από πλευράς του, το ΔΗΚΟ, παρά τα κατά καιρούς ξεσπάσματα του ενάντια στην Τρόικα,  τις μεθοδεύσεις και απαιτήσεις της σε Κύπρο και Ελλάδα, εκ των πραγμάτων παραμένει ουραγός της ακραίας μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα ένα ακόμη στοιχείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η επιβεβαίωση χθες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η εισήγηση για κούρεμα του κατά 30% με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής του.

Πρόκειται για ένα καινούριο δεδομένο που επιβεβαιώνει ότι η άρνηση των δανειστών για αναδιάρθρωση του χρέους, θα κρατούσε την Ελλάδα όμηρο μιας αδιέξοδης πολιτικής που δε θα άφηνε κανένα περιθώριο για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, οδηγώντας έτσι τον ελληνικό λαό σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

03/07/2015

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στη δικοινοτική χοροεσπερίδα «Χορεύουμε και Τραγουδάμε για επανένωση και ειρήνη»

NEXT

Η κυβέρνηση έχει να διανύσει δρόμο για να ικανοποιήσει αιτήματα και προσδοκίες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών