Home  |  Ενημέρωση   |  Η δική μας απάντηση στα όσα συμφώνησαν Αναστασιάδη- Eurogroup

Η δική μας απάντηση στα όσα συμφώνησαν Αναστασιάδη- Eurogroup

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ,
Άντρου Κυπριανού, για τις Ευρωεκλογές

12 Μαΐου 2014, Συνεδριακό Κέντρο

20140512_115928Στις 25 του Μάη καλούμαστε όλοι στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Το ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές με το σύνθημα «Αντίσταση- Αξιοπρέπεια- Προοπτική». Τρεις λέξεις καθόλου τυχαίες. Είναι η δική μας απάντηση στα όσα συμφώνησε με το Eurogroup ο κ. Αναστασιάδης το Μάρτη του 2013. Η δική μας απάντηση σε αυτούς που απαίτησαν και σε αυτούς που αποδέχθηκαν να γίνουμε πειραματόζωα. Η δική μας απάντηση στη βίαιη επίθεση ενάντια στην οικονομία και την κοινωνία μας. Επίθεση που σκοτώνει κάθε μέρα την προοπτική εξόδου από τα προβλήματα.

Το ΑΚΕΛ τόνιζε εδώ και δεκαετίες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια, αλλά ένωση συμφερόντων των ισχυρών. Όλα αυτά τα χρόνια ο ΔΗΣΥ και όχι μόνο, έσπευδε να μας χαρακτηρίσει «δογματικούς», «αγκυλωμένους» και «προσκολλημένους στο παρελθόν».  Ταυτόχρονα καλλιεργούσε τη θέση πως έπρεπε να έχει τη στήριξη του λαού επειδή ανήκε στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης∙ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τόνιζε ότι αυτή του η σχέση θα ωφελούσε την Κύπρο και το λαό μας.  Ποιος δικαιώθηκε τελικά;  Πόσο ακριβά πληρώνουμε σήμερα, ως λαός τους μύθους και τις αυταπάτες του κ. Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού για τους Ευρωπαίους «φίλους» μας; Ακριβώς επειδή τα αδελφά τους κόμματα κυβερνούσαν στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή πλειοψηφούσαν στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν και τις μεγαλύτερες ευθύνες για τις εξελίξεις. Εξελίξεις που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις δικές τους πολιτικές. Τις πολιτικές τις οποίες υποστηρίζει και ο ΔΗΣΥ.

Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι η δικαίωση του ενός ή του άλλου. Το ζητούμενο είναι να στηριχθούν πολιτικές που θα ωφελέσουν τους λαούς της Ευρώπης, το λαό της Κύπρου.

Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο αποδείχθηκε διαχρονικά συνεπής σε θέματα αρχών∙ ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου.  Αντιθέτως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται άσπονδος φίλος μας. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Ο ΔΗΣΥ θριαμβολογεί για τις θέσεις που περιλήφθηκαν αναφορικά με το Κυπριακό στο Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Η Έκθεση για την Τουρκία όμως, που ετοιμάστηκε από εξέχουσα προσωπικότητα του Κόμματος τους, την κα Όουμεν, συγκρούεται με αυτές τις θέσεις. Διέγραψε τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μάλιστα η κα Όουμεν απέρριψε τροπολογία μας που κατάγγελλε τον εποικισμό ενώ στην Έκθεση της παρερμηνεύει το θέμα του απευθείας εμπορίου με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ως αδικαιολόγητη η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο αρνητική ήταν η Έκθεση της κ Όουμεν, που ακόμα και ο ΔΗΣΥ αναγκάστηκε να την καταψηφίσει. Τι συμβαίνει λοιπόν με τους φίλους του ΔΗΣΥ; Γιατί πρέπει οι Κύπριοι να στηρίξουν ένα κόμμα που μόνο στα λόγια στηρίζει αρχές ενώ στην πράξη λειτουργεί με βάση συμφέροντα; Συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κυβερνά τη μισή Ευρώπη με καθόλου ενθαρρυντικά αποτελέσματα.  Στην Ευρωζώνη η μέση ανεργία φτάνει στο 12.1% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 11%. Ένας στους τέσσερις πολίτες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν τη φτώχεια. Πάνω από 43 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αδυνατούν οικονομικά να εξασφαλίσουν ένα γεύμα μέρα παρά μέρα. Όλα αυτά δεν είναι θεόσταλτες κατάρες. Είναι αποτελέσματα των πολιτικών που επιβλήθηκαν από τις δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. 

Στις 25 του Μάη, καλούμαστε στην κάλπη για να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε αυτές ακριβώς τις πολιτικές. Για να στείλουμε ένα μήνυμα στους κυρίαρχους κύκλους με τη ψήφο μας. Η πικρή πείρα του Μάρτη του 2013 δεν μας επιτρέπει την αποχή. Τώρα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι είναι στην αποχή και στην αδιαφορία μας που υπολογίζουν για να συνεχίσουν να επιβάλλουν ανενόχλητοι νέες αντιλαϊκές πολιτικές.

Απέναντι στην πολιτική της λιτότητας, στην επιδρομή σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, μπροστά στον κίνδυνο της εκποίησης των περιουσιών και τις ιδιωτικοποιήσεις χρειάζεται να αντιδράσουμε ισχυρά. Να στείλουμε μήνυμα στους Ευρωπαίους πως οι πολιτικές που ακολουθούνται τις τελευταίες δεκαετίες είναι αδιέξοδες. Ότι έφτιαξαν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Την Ευρώπη που θα προωθεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο. Την Ευρώπη που θα στηρίζει τη δημοκρατία και όχι ακραία ναζιστικά κινήματα. Την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνοχής και αλληλεγγύης. Στην κάλπη λοιπόν πρέπει να στηρίξουμε εκείνους που διαχρονικά πάλευαν γι΄αυτές τις θέσεις. Το ΑΚΕΛ-Αριστερά- Ν.Δ.

Ισχυρό ΑΚΕΛ την επομένη των εκλογών θα  μπορεί να εγγυηθεί επίσης ότι η Κύπρος θα παλέψει με σθένος και αξιοπρέπεια για την προοπτική της επανένωσης και της προόδου του λαού μας.

Δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος πως το ΑΚΕΛ είναι η πολιτική δύναμη που υπηρετεί με συνέπεια την υπόθεση της δικαίωσης της Κύπρου. Που θέτει ως πρώτο στόχο της την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του τόπου. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο και στην απουσία εφικτής εναλλαχτικής επιλογής, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών. Αναμέναμε ότι θα δεχόμαστε πολεμική από συγκεκριμένα κόμματα γι΄αυτή μας τη στάση. Δυστυχώς, εδώ και χρόνια κάποιοι εναντιώνονται στις διαπραγματεύσεις δίχως να αντιπροτείνουν κάτι ουσιαστικό. Ζητούν να εγκαταλείψουμε διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου δίχως να εξηγούν τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Δίχως να μας πουν τι θα γίνει αν τερματιστούν οι συνομιλίες. Δίχως να απαντούν πειστικά ποιοι θα μας στηρίξουν στα όσα ανέφικτα προτείνουν.

Ακόμα χειρότερα, όλοι αυτοί που στήριξαν τον κ. Αναστασιάδη για να αναδειχθεί στην εξουσία, με τη στήριξη και την ανοχή τους ή με την αποχή τους, κατηγορούν σήμερα το ΑΚΕΛ για συμπόρευση μαζί του. Είναι αυτοί που σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, συνειδητά βρέθηκαν στο ίδιο χαράκωμα μαζί του∙ είτε μιλούμε για το κούρεμα των καταθέσεων, είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για την περιπέτεια του κοινού ανακοινωθέντος, είτε για τη μη ρύθμιση της εκποίησης της πρώτης κατοικίας.

Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά: στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών και όχι τον κ. Αναστασιάδη. Τη στηρίζουμε γιατί μόνο με σωστή λύση θα έχει μέλλον και προοπτική η Κύπρος και ο λαός μας. Γιατί κάθε μέρα που περνά δίχως αποτελέσματα, φέρνει το εφιαλτικό σενάριο της διχοτόμησης όλο και πιο κοντά. Γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι η διαιώνιση της κατοχής και των συνεπειών της, μόνο σε βάρος μας μπορεί να αποβεί. Βασικές αρχές και επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, σταδιακά υπονομεύονται. Οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα αναπτύσσονται παράνομα ενώ κάποιες από αυτές πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στην Τουρκία μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Αποζημιώσεων. Οι έποικοι αυξάνονται συνεχώς, συνιστώντας ήδη πλειοψηφία στα κατεχόμενα.

Όλοι αυτοί οι λόγοι φτάνουν και περισσεύουν για να θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό. Όχι όμως την οποιαδήποτε λύση. Θέλουμε λύση που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση που να διασφαλίζει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση εποίκων. Λύση δικοινοτικής διζωνικής, ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Το βέβαιο είναι ότι δε δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη. Προειδοποιήσαμε επανειλημμένα ότι ο Πρόεδρος πρέπει να πάει στις διαπραγματεύσεις με ξεκάθαρους στόχους και σαφή τακτική.  Με επιμονή στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού. Αξιοποιώντας  τις επιτευχθείσες συγκλίσεις. Διεκδικώντας σε ό,τι αφορά την ουσία των θέσεων που θα μπουν στο τραπέζι. Στη βάση όλων αυτών και στα αποτελέσματα που θα πετύχει ο Πρόεδρος θα τον κρίνουμε.

Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες για την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου. Στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου του κ. Αναστασιάδη- Eurogroup λέχθηκαν πολλά και αντιφατικά. Μας είπαν ότι ο κ. Αναστασιάδης δε γνώριζε για το κούρεμα καταθέσεων. Την επομένη ο ίδιος ομολογούσε ότι γνώριζε. Τη μια μας έλεγαν ότι ο κ. Αναστασιάδης έπεσε θύμα των εκβιασμών των εταίρων μας και γι΄αυτό αποδέχθηκε τα πάντα. Την άλλη διαλαλούσαν ότι το Μνημόνιο που συμφώνησαν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Μανιφέστο τους. Ακόμα και αν δεν το επέβαλλαν οι δανειστές, μας είπαν, έπρεπε να το εφαρμόσουμε.

Όμως το μεγαλύτερο ψέμα είναι αυτό που σερβίρουν καθημερινά στο λαό το τελευταίο διάστημα. Συμπυκνωμένο μέσα σε λίγες λέξεις: «έχουμε σταθεροποίηση, θα έχουμε σύντομα ανάκαμψη». Κάποιοι ίσως πουν πως  στα κυβερνητικά συνθήματα, η αντιπολίτευση επιλέγει να απαντήσει με μηδενισμό. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα της Κυπριακής οικονομίας.

Το κούρεμα των καταθέσεων, η απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες και η εκποίηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχουν δημιουργήσει τεράστια χρηματοδοτική τρύπα της τάξης των 20 περίπου δις. ευρώ. Ο Χρηματοοικονομικός τομέας υπέστη βίαιη συρρίκνωση σε ένα βράδυ. Επικρατεί πιστωτική ασφυξία με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.  Οι τράπεζες αντί να στηρίζουν την οικονομία, την πιέζουν ακόμα περισσότερο προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το 15% για το 2013.

Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο και το πρόβλημα της ανεργίας εξελίσσεται σε κοινωνική μάστιγα. Ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία καλπάζει, έχοντας ξεπεράσει το 40%.  Όσοι χρωστούν στις τράπεζες, υφίστανται καθημερινά ασφυκτικές πιέσεις. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν δραστικά. Υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των δανείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περιουσίες του φτωχόκοσμου με εκποίηση. Ο εθνικός πλούτος οδηγείται σε ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας.  Ο τομέας του εμπορίου, ιδιαίτερα του λιανικού, συρρικνώθηκε κατά 30% περίπου, επηρεάζοντας κατά το ίδιο «ποσοστό» την κατανάλωση που ήταν η ατμομηχανή της οικονομίας μας.

Ο κατασκευαστικός και ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων παραπαίουν. Μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η ζήτηση από το εξωτερικό. Η ανεργία ανέρχεται στο 17,8% ή 78,000. Περικοπές σε υγεία, σε παιδεία και σε κοινωνικές παροχές, φέρνουν καθημερινά χιλιάδες Κύπριους στα όρια της απελπισίας. Το ίδιο και η αβεβαιότητα για το αύριο.

Υπάρχει λύση σε όλα αυτά; Υπάρχει διέξοδος; Το βέβαιο είναι ότι τη διέξοδο δεν μπορούν να τη δώσουν οι πολιτικές που βυθίζουν το λαό μας όλο και πιο βαθιά στην απελπισία, την ανεργία και την ανέχεια. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ θα μπορούσε να πείσει πως έχει την καλή θέληση εκτός από τους λίγους να προστατεύσει και τους πολλούς, όμως δεν το κάνει.

Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις και θα καταθέσουμε και άλλες στην πορεία. Με την ελπίδα πως θα φιλοτιμηθεί και η Κυβέρνηση να καλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα καυτά προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα. Να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο με τις πολιτικές δυνάμεις, τις εκπαιδευτικές Οργανώσεις και άλλους φορείς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολιτικές καταστροφικές για το εκπαιδευτικό σύστημα. Να επιμείνουμε στην υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας το συντομότερο δυνατό, ώστε να ανακόψουμε τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας καθημερινά. Να συζητήσουμε προτάσεις εφικτές, όπως το να εφαρμοστούν πολιτικές στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στοχευμένα προγράμματα και κίνητρα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με προγράμματα κοινωνικής μέριμνας, με τη συμμετοχή και την εμπλοκή οργανισμών όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Συνεργατισμός, οι Οργανισμοί Δημόσιας Ωφέλειας και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Να προετοιμάσουμε εργατικό δυναμικό Κυπρίων για την έλευση του φυσικού αερίου. Να συνεργαστούμε όλοι για να συγκρατηθούν τα ενοίκια σε τιμές προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα. Να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά. Να προστατεύσουμε κοινωνικά τους άνεργους με οικονομική στήριξη και άλλα μέτρα. Να επεξεργαστούμε δικαιότερο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Για όλα αυτά έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και είμαστε έτοιμοι αν κληθούμε να τις συζητήσουμε με την Κυβέρνηση.

Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες στην Κύπρο σήμερα. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του καθενός από εμάς. Είναι λογικό αυτό να προκαλεί ανησυχίες και αβεβαιότητα για το μέλλον. Να προκαλεί απογοήτευση και απαξίωση έναντι στις πολιτικές δυνάμεις. Αυτές επιτείνονται απ΄όσα δημοσιοποιούνται, για φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, είτε είναι αλήθεια, είτε ψέματα. Η ισοπέδωση όμως δεν είναι λύση. Το ΑΚΕΛ όλα τα προηγούμενα χρόνια, με τα λάθη, τις αδυναμίες του και τις παραλείψεις του, δε σταμάτησε ποτέ να υπερασπίζεται πολιτικές που θωρακίζουν τους πολλούς. Που προστατεύουν τον αδύνατο. Που διασφαλίζουν το αύριο των πολλών. Ούτε και τώρα θα σταματήσει. Αντλήσαμε πολύτιμα διδάγματα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων. Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας. Προσπαθούμε να ανανεωθούμε και να βελτιωθούμε. Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού. Η εποχή μας είναι άγρια και μόνο αν σταθούμε ενωμένοι και ισχυροί απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ζωή και το μέλλον του κάθε Κύπριου θα τα καταφέρουμε.

Απευθύνομαι στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Στις 25 του Μάη έχουμε την ευκαιρία να υψώσουμε φωνή στους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών και στην κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη. Να πούμε «ως εδώ». Ως εδώ  με τον εμπαιγμό. Ως εδώ με την κατεδάφιση όσων κέρδισαν οι κύπριοι με ιδρώτα και αγώνες. Για να πετύχουμε χρειάζεται στις ευρωεκλογές να αναδείξουμε το ΑΚΕΛ ισχυρό. Ισχυρό ΑΚΕΛ είναι η ελπίδα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές. ΑΚΕΛ ισχυρό θα στείλει ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας. Νέα πορεία στήριξης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Θα στείλει ισχυρό μήνυμα για την Ευρώπη της ειρήνης και της αλληλεγγύης. ΑΚΕΛ ισχυρό θα αποτελεί εγγύηση για συνεπή προσπάθεια και σωστή πορεία στο Κυπριακό.

Αντιθέτως αν το ΑΚΕΛ αποδυναμωθεί, ο ΔΗΣΥ πιο αλαζονικός και αυταρχικός, ανενόχλητος θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές του πολιτικές. Απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους και τους καλούμε να σκεφτούν, να κρίνουν και να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά. Να στηρίξουν το ΑΚΕΛ- Αριστερά- Ν.Δ. για αντίσταση, αξιοπρέπεια και προοπτική.

PREV

Προτάσεις ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της ανεργίας

NEXT

Χαιρετισμός Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωσηγια το κίνημα Αγροτών του Ρε Αλέξη