Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

Δηλώσεις Άριστου Δαμιανού μετά τις συνεδρίες των Επιτροπών Νομικών και Θεσμών

Επιτροπή Νομικών
«Πόθεν Έσχες»
Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο στην επεξεργασία των εισηγήσεων που έχει καταθέσει και η Κυβέρνηση αλλά και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, αναφορικά με βελτιώσεις που πρέπει να επέλθουν στη νομοθεσία για το «Πόθεν Έσχες».

Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτοί που ελέγχονται, δεν μπορεί να διορίζουν τους ελεγκτές και αυτό αφορά ως θέση αρχής και τους αξιωματούχους γενικότερα αλλά και ειδικότερα αυτούς που περιλαμβάνονται στον πρώτο κατάλογο, οι οποίοι είναι Υπουργοί, Βουλευτές, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, κ.ο.κ. Άρα μια αλλαγή που θα επέλθει είναι στο τρόπο επιλογής των ελεγκτών, επειδή θα ελέγχουν ακριβώς την ακρίβεια των δηλώσεων του Πόθεν Έσχες.

Δεύτερο το οποίο ως θέμα αρχής έχει συμφωνηθεί, είναι ότι πρέπει να γίνει ένα νοικοκύρεμα στον κατάλογο που αφορά εκείνους που θα υποβάλλουν δηλώσεις και στον κατάλογο εκείνων των οποίων οι δηλώσεις θα δημοσιοποιούνται. Για το δεύτερο θέμα έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να μας προμηθεύσει με ένα κατάλογο, βάσει και την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, για τους θεσμούς που διέπονται από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες.

Ως προς τη διαδικασία, υπάρχει εισήγηση της Κυβέρνησης όπως η υποβολή δηλώσεων να μετατεθεί από τα τέλη Οκτωβρίου στα τέλη Δεκεμβρίου. Εμείς είπαμε ότι θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι η υποχρέωση των ελεγχόμενων προσώπων θα περιλαμβάνει την υποχρέωση τους να λογοδοτήσουν για τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία, με αυτούς που έχουν ήδη υποβάλει και για να μην υπάρχει η δυνατότητα στο μεσοδιάστημα, από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο, να αλλοιωθούν τα οποιαδήποτε στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να καλύψουμε τα κενά τα οποία έχουν εντοπιστεί και για την ημερομηνία αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει την αύξηση προστίμων αλλά να υπενθυμίσω πως έχουμε καταλήξει σε μια διαδικασία, πως ο συνδυασμός της μη υποβολής με την υποβολή λανθασμένων στοιχείων, δυνατόν να οδηγήσει και σε ποινική δίωξη.

Χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ), κοινώς Drones
Την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών, θα συζητηθεί θέμα το οποίο έχουμε εγγράψει αναφορικά με την κατ’ εμάς, παράνομη λειτουργία Drones στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως έχουν ονομαστεί μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι η θέση μας ότι έχουμε καθυστερήσει ως κράτος καθότι Drones ήδη λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Καλώς υπάρχει μια ΚΔΠ 402/15 η οποία ρυθμίζει δικαιολογημένα εκ μέρους του τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά να μου επιτρέψετε να πω, πως έχει τεθεί η άμαξα μπροστά από τα άλογα. Πρώτα η Κυβέρνηση έπρεπε να αποφασίσει κατά πόσο είναι νόμιμη η χρήση και μετά να ρυθμίσει τις πτήσεις τους. Θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι την ερχόμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Νομικών και έχουμε ξεκάθαρη άποψη πως προκύπτουν θέματα και συνταγματικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Άρα θα δούμε αυτή τη θεσμική διάσταση. Να σας ενημερώσω ότι για τούτο το λόγο δεν έχουμε προχωρήσει την περασμένη Δευτέρα σε έγκριση σχετικού κονδυλίου που αφορά τα Drones στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Επομένως, θα δούμε αυτά τα θέματα στην Επιτροπή Νομικών και ανάλογα θα αποφασίσουμε για τα γενικότερα ζητήματα. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, υπάρχει μια διχογνωμία, συζητείται το θέμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά τούτη την ώρα το κενό το οποίο υπάρχει σε επίπεδο νομοθεσίας δεν δικαιολογεί τη χρήση Drones. Πρέπει να εξεταστούν θέματα ιδιωτικότητας των πολιτών.

Επιτροπή Θεσμών
Είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής την Επίτροπο Προστασίας των δικαιωμάτων του Παιδιού. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά παρά της αντικειμενικές δυσκολίες που παρατηρούνται σε επίπεδο στελέχωσης δυναμικού στο γραφείου της Επιτρόπου για τα δικαιώματα του παιδιού. Έχουμε διαπιστώσει, πως παρά τη βούληση που υπάρχει, δυστυχώς η συνεργασία με τμήματα και υπηρεσίες, δεν είναι η απαιτούμενη. Υπάρχουν πολλά κενά και σε στελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών αλλά πολλές φορές και σε επίπεδο νοοτροπίας. Παρατηρούνται πολύ σκληρά, εγκληματικά, φαινόμενα τα οποία παραβιάζουν δικαιώματα των παιδιών στην Κύπρο διαχρονικά. Αλλά τούτη την ώρα που έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για αυτά τα θέματα και καταγγέλλονται φαινόμενα εγκληματικά και κάκιστα, όπως βία στην οικογένεια, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της μεταχείρισης παιδιών με ειδικές ικανότητες και πολλά αλλά, θεωρώ πως το μήνυμα που πήραμε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών, είναι πως μακριά από σκοπιμότητες θα πρέπει να ενδυναμώσουμε το θεσμό προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κυπριακή Δημοκρατία και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε έτοιμοι και να ενισχύσουμε με στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού το γραφείο της Επιτρόπου αλλά και να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα του παιδιού.

04 Οκτωβρίου 2017

PREV

Δηλώσεις K. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Eμπορίου

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα για τον προϋπολογισμό του Υπ. Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού