Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Στ. Στεφάνου, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Οικονομικών

Δηλώσεις Στ. Στεφάνου, μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Οικονομικών

Προϋπολογισμός Οργανισμού  Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

stefanos-stefanou-me-adiexodo-tha-fortothoume-ki-emeis-efthynes_1Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών αρχίσαμε τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Μαζί με τον προϋπολογισμό κατατέθηκαν κι άλλα νομοσχέδια που αφορούν τη δομή και την εσωτερική διακυβέρνηση του Οργανισμού. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1980 μ’ ένα σαφή κοινωνικό σκοπό, να βοηθήσει την απόχτηση πρώτης στέγης κυρίως από μικρομεσαία ζευγάρια – μικρομεσαίες οικογένειες. Επιπρόσθετα, είναι ένας Οργανισμός που καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γενικότερη πολιτική του κράτους στον στεγαστικό τομέα.

Το ΑΚΕΛ, θέλει όχι απλά τη διατήρηση του κοινωνικού ρόλου του Οργανισμού αλλά επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή του. Ακούσαμε με ικανοποίηση ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης έχει διαμορφώσει πρόταση για διεύρυνση του σκοπού και του ρόλου του, έχοντας όπως πάντοτε  στο κέντρο της προσοχής του την οικογένεια, η οποία πρόταση εκκρεμεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχει διατυπωθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, βούληση για στήριξη αυτής της διεύρυνσης του σκοπού του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Η Επιτροπή έχει συμφωνήσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση προώθησης, ενδεχομένως με κοινή πρόταση νόμου, αυτής της σημαντικής πρότασης.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι τι θέλει η κυβέρνηση; Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη ήθελε να ιδιωτικοποιήσει  τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης μέσα στη γενικότερη πολιτική που ακολουθεί για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και οργανισμών. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης επηρέασε αρνητικά τα παρεχόμενα προγράμματα από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην εκπλήρωση του ρόλου και του σκοπού για του οποίους έχει ιδρυθεί.

Η κρατική στήριξη είναι αναγκαία για να μπορεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης να υλοποιεί τον κοινωνικό του ρόλο. Υπάρχει μια αντίληψη ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα πρέπει να ανταγωνίζεται τις εμπορικές τράπεζες, που προωθείται από την κυβέρνηση. Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η λογική του ανταγωνισμού με τις εμπορικές τράπεζες και την ίδια ώρα να μπορεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης να διαδραματίζει τον κοινωνικό του ρόλου. Αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής το οποίο θα πρέπει να επιλυθεί. Εμείς ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης και γι’ αυτό ο Οργανισμός δεν θα πρέπει να ενταχθεί στη λογική του ανταγωνισμού με τις εμπορικές τράπεζες.

Για Χρηματοοικονομικό Επίτροπο.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η λογική με την οποία έγινε η σύσταση του Δ.Σ του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης όντως προκαλεί προβλήματα και καθυστερήσεις σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό όπως αυτό του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. Ο κ. Ιωάννου έχει καταθέσει γραπτώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συγκεκριμένες σκέψεις και προτάσεις τις οποίες ως ΑΚΕΛ θα εξετάσουμε προσεκτικά. Εμείς θέλουμε αυτός ο θεσμός να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας .

Για το ασυμβίβαστο του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο ΔΗ.ΣΥ δηλώνει ότι δεν αρνείται τον έλεγχο αλλά εκ τον προτέρων έχει καταλήξει σε συμπεράσματα απαλλάσσοντας τον Υπουργό των Εσωτερικών από ευθύνες. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η νομοθεσία για το ασυμβίβαστο λίγο πολύ δεν τον αφορά. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που υπέγραψε μαζί με τους Υπουργούς του Χάρτα Δεοντολογίας αποφεύγει για ακόμα μια φορά να τοποθετηθεί σε ένα τέτοιο θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Επιβάλλεται το θέμα άμεσα να διερευνηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Ασυμβίβαστου, όπως επίσης επιβάλλεται και η Νομική Υπηρεσία να δώσει την απάντησή της σχετικά με το θέμα που ήγειρε προς αυτήν ο Γενικός Ελεγκτής. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσουμε ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του είναι πολιτικά και θεσμικά εκτεθειμένοι. Για ακόμα μια φορά για θέματα ασυμβίβαστου κωλυσιεργούν και δεν τοποθετούνται και μέσα από τη σιωπή τους τελικά, θέματα που χρήζουν διερεύνησης, συγκαλύπτονται.

13 Μαρτίου 2017

PREV

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνέδρια της Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου